Olej roślinny, wielocukry, poliacetylen, betaina, glikozydy, terpeny, miedź, żelazo, garbniki, białka, kwasy tłuszczowe, witaminy A, C i E.
Echinacea posiada wysoką łodygę, którą wieńczy pojedynczy żółty lub różowy kwiat z fioletowo-brązowym środkiem. Środek ten, bardzo duży w kwiecie echinacei, jest główką nasienną. Mając "kolce" czyni go podobnym do grzebienia czy nastroszonego jeża. Od tego pochodzi nazwa rośliny - echinos - po grecku oznacza jeż.
Wyciągi
Nalewki
Tabletki
Kapsułki
Maści
Północna Ameryka
Ponieważ stymuluje układ immunologiczny, przyspiesza ustępowanie procesu zapalnego, pomagając organizmowi zwalczyć infekcje bakteryjne i wirusowe. Oznacza to żadsze zapadanie na choroby infekcyjne oraz skrócenie czasu trwania przeziębień czy grypy. Używa się ją przy katarach, zapaleniach zatok obocznych nosa i oskrzeli.
Maści z echinacei mogą przyspieszać gojenie się przewlekłych owrzodzeń.
Należy ją stosować zgodnie z zaleceniami lekarza lub dokładnie według wskazań zamieszczonych na ulotce leku. Część lekarzy uważa, że nie powinno się stosować echinacei dłużej niż osiem tygodni.
Może powodować reakcje alergiczne.
Zrezygnuj z echinacei jeśli chorujesz na: gruźlicę, białaczkę, cukrzycę, twardzinę układową, stwardnienie rozsiane, AIDS, jeśli jesteś nosicielem HIV, lub cierpisz na choroby autoimmunilogiczne.
Jeśli jesteś w ciąży poradź się swojego lekarza prowadzącego czy możesz ją przyjmować.