Co z ta tarczycą?

3 lata temu miałam podany jod radioaktywny, aby zablokować pracę tarczycy - nadczynność. Od tego czasu mam niedoczynność. Mimo brania różnych dawek hormonu wyniki wskazują na niedoczynność. Oto mój ostatni wynik - ft3 - 0.78 norma 0.80-2.00, TSH 8.990 norma 0.270-4,200. Nadmieniam, że zmieniono mi hormon na ARMOUR THYROID 30 mg. Już sama nie wiem co się dzieje i czy leczenie jest prawidłowe. ps. przez ostatnie dwa lata brałam Synthroid 25mg, przy zwiększaniu dawki miałam bóle głowy, puchł mi lewy bok w okolicach wątroby i przybierałam na wadze mimo kontroli.

Odpowiada lekarz Łukasz Fus:

Leczenie sybstytucyjne, które Pani otrzymuje powinno być kontrolowane na podstawie wyniku TSH - jeżeli jest ono zbyt wysokie, przyjmowana dawka leku jest zbyt niska. W zależności od pierwotnej przyczyny nadczynności tarczycy docelowe wartości TSH po zastosowanym leczeniu są różne, dlatego skuteczność terapii musi oceniać lekarz endokrynolog. Stężenie TSH oznacza się nie wcześniej niż 4-6 tygodni po ostatniej zmianie dawkowania leku, dlatego ustalenie właściwej dawki nierzadko jest kwestią wielu miesięcy.

Więcej o: