10 powodów, dla których warto włączyć ryby do Twojej diety

Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele - są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym.


Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb dwa razy w tygodniu. Jak
pokazują badania, niewielu Polaków stosuje się do tego zalecenia. W Polsce zjada się
średnio 12 kg ryb rocznie na osobę, to aż 8 kg mniej niż wynosi światowy wskaźnik
spożycia ryb i owoców morza. Najchętniej po ryby sięgają Portugalczycy, którzy
spożywają ich aż 80-90 kg rocznie.


Dlaczego warto sięgać po ryby? Oto najważniejsze powody:


1. Potężna dawka składników odżywczych
Włączenie ryb do diety niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla całego organizmu. Stanowią
one potężny koktajl białek, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3, które
są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawarty w nich
selen i witamina A wspomagają układ odpornościowy, dlatego ryby powinny stanowić
nieodłączny element zbilansowanej diety, zwłaszcza w okresie zimy.


2. Zmniejszają ryzyko chorób serca
Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed powstawaniem blaszki miażdżycowej,
pobudzają wytwarzanie tlenku azotu, tym samym rozszerzając naczynia krwionośne i
obniżając wysokie ciśnienie krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe spowalniają również
proces agregacji płytek krwi, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które
są jedną z najważniejszych przyczyn zawałów serca. Spożywanie ryb dwa razy
w tygodniu nie tylko zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, ale też korzystnie
wpływa na profil lipidowy, pomagając zredukować poziom cholesterolu i trójglicerydów
we krwi.


3. Poprawiają pamięć
Spożywanie znacznej ilości ryb może mieć wpływ na poprawę pamięci roboczej i
długotrwałej. Badania pokazują, że im mniej dostarczamy kwasów omega-3 (EPA i DHA)
w naszej diecie, tym mniejsza ich ilość dociera do naszego mózgu, co spowalnia tempo
nauki i proces zapamiętywania. By je uzupełnić, potrzebny jest jadłospis bogaty w tłuste
ryby morskie, takie jak np. łosoś norweski, śledź, tuńczyk oraz makrela. Niski poziom
DHA w mózgu wiąże się z obniżeniem funkcji poznawczych, a także z chorobą
Alzheimera. Tłuszcz rybi chroni komórki nerwowe przed zmianami patologicznymi, a
nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 uznawane są za jeden z kluczowych czynników
wpływających na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.


4. Chronią stawy i wzmacniają kości
Ryby są bogate w witaminę D i wapń, który poprawia gęstość mineralną kości, budując
mocniejsze, zdrowsze zęby i twardsze kości. Wspomagają wchłanianie wapnia, dlatego
są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Pomogą też ustrzec się przed
zapaleniem stawów, a także złagodzą ból i dyskomfort towarzyszący chorobom
reumatycznym.


5. Korzystnie wpływają na skórę
Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i E sprawiają, że mają
one właściwości wygładzające skórę. Redukują zaczerwienienia i podrażnienia,
jednocześnie utrzymując właściwi poziom nawilżenia. Odbudowują naturalną powłokę
hydrolipidow, usprawniając przy tym krążenie i mikrokrążenie naszej skóry, co pozwala
nam cieszyć się zdrową i piękną cerą.


6. Wspomagają układ odpornościowy
Ryby są bogate w selen i witaminę A, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania
układu odpornościowego i sprawiają, że twój organizm będzie lepiej przygotowany na
nadejście zimy. Zapobiegają również alergiom i wspomagają ich leczenie.


7. Wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego
Ryby o białym mięsie takie jak np. dorsz, czarniak i plamiak mają wysoki poziom jodu,
który jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz układu nerwowego płodu.
Dostarczenie organizmowi jodu w odpowiednich ilościach wpływa na podwyższenie IQ i
lepszy rozwój widzenia u dzieci w wieku od trzech do czterech lat.


8. Zwiększają płodność
Pary, które jedzą ryby i owoce morza częściej niż dwa razy w tygodniu częściej
uprawiają seks, a co z tym się wiąże - szybciej zachodzą w ciążę. Niedawne badania
pokazały, że pary, które jadły owoce morza częściej niż osiem razy w miesiącu
miały aż o 61% większe szanse na spłodzenie potomka. Ponadto pary które po
nie sięgają kochają się o 22% częściej niż te, które spożywają ich bardzo mało
lub wcale.


9. Dbają o środowisko naturalne
Konsumenci posiadający świadomość środowiskową mogą z radością podawać na obiad
ryby i owoce morza. Ryby pochodzące z Norwegii mają znacznie mniejszy ślad węglowy
niż mięso i są doskonałym wyborem dla osób dbających o klimat.


10. Doskonale smakują
Ryby pieczone, grillowane, gotowane lub duszone, podawane w każdej formie smakują
wspaniale. Smaczny, a jednocześnie pożywny i zdrowy, łosoś norweski zasługuje na
stałe miejsce w codziennym jadłospisie. Dzięki zawartości zbilansowanych, zdrowych
tłuszczów omega-3, oraz wspaniałemu smakowi to uniwersalna potrawa, która może być
wykorzystana w każdym przepisie i w każdej kuchni. Wystarczy zaledwie 30 minut, abyś
mógł przygotować pożywny i zdrowy posiłek z rybami na talerzu w roli głównej.
“Pamiętajmy, że abyśmy mogli się cieszyć najwyższej jakości rybami powinniśmy
wybierać te, które pochodzą ze sprawdzonych i zrównoważonych źródeł, czyli np.
łososia, który dorasta w zimnych i czystych wodach, wśród norweskich fiordów.
Ryby i owoce morza z Norwegii to gwarancja najwyższej jakości żywności,
ponieważ podlegają ścisłej kontroli jakości.” – mówi Gitte Hannemann Mollan,
dyrektor Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza w Polsce.