Zasady korzystania z nalewek ziołowych

Nalewki ziołowe wzmacniają, a niekiedy zmieniają także właściwości lecznicze rośliny. Ponieważ zawierają alkohol, muszą być stosowane z umiarem. Nie każdy też może je zażywać.

Nalewka ziołowa

Są różne sposoby przyjmowania roślin leczniczych, od najbardziej popularnych herbat ziołowych i naparów, poprzez syropy, soki, tabletki ze sproszkowanymi ziołami, oleje lecznicze, aż po nalewki. Zewnętrznie natomiast lecznicze zioła stosujemy w postaci kompresów i maści.

Nalewki są jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie leczniczych właściwości ziół. Dzięki utrwaleniu w alkoholu długo zachowują moc, można je zatem przechowywać o wiele dłużej niż suszone zioła, bez obawy, że stracą swoją skuteczność. Ponadto nalewki mogą mieć inne działanie niż wywar z tego samego zioła, ponieważ alkohol „wyciąga" z roślin nierozpuszczalne w wodzie związki, takie jak żywice i alkaloidy. Przykładem nalewka z dziurawca, która jest cenionym ziołowym lekiem na depresję. Nalewki ziołowe różnią się zatem od naparów i są silniejsze w działaniu.

Jak zrobić nalewkę ziołową

Nalewki ziołowe przygotowuje się bardzo prosto zalewając rozgniecione lub poszatkowane przedtem zioła roztworem alkoholowym i pozostawiając w ciepłym miejscu na około 3 tygodnie. Trzeba tylko od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Odstawiając macerat na pewien czas pozwalamy, aby alkohol „wyciągnął" z rośliny substancje lecznicze. Po 21 dniach dniach macerowania nalewkę przecedzamy, odciskamy pozostałości, a następnie odstawiamy płyn szczelnie zamknięty w butelce, do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. Leżakowanie jest ważne, bo podnosi wartości lecznicze nalewki.

Do nalewek ziołowych wykorzystujemy składniki dobrej jakości. W zależności od rodzaju ziół do zrobienia nalewki bierzemy różne części roślin, takie jak suszone lub świeże liście, owoce, jagody, korzenie. Zioła nie mogą być stare i zwietrzałe, bo wówczas nasza nalewka nie nabierze odpowiednich wartości leczniczych. Do zrobienia ziołowej nalewki wykorzystujemy alkohol o mocy 40-70 proc., ale można też użyć wina, dżinu lub spirytusu. Ogólna zasada jest taka, że w przypadku świeżych ziół stosunek alkoholu do roślin wynosi 1:1, a w przypadku suszonych - 1:4. Jeśli lubimy słodkie nalewki, dodajemy cukier albo miód.

Zanim zabierzemy się za samodzielne robienie nalewki ziołowej, sprawdźmy dokładnie, jak działa zioło, którego zamierzamy użyć. I uwaga, niektóre rośliny lub ich części mogą być toksyczne, zatem trzeba być ostrożnym.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Ziołowe nalewki - ważny jest umiar

Nalewka ziołowa to lekarstwo, a nie typowy napój alkoholowy. Zatem właśnie ze względu na zawarty w nalewce alkohol, musimy być ostrożni i odpowiednio ją przechowywać, szczególnie jeśli w pobliżu są dzieci, które lubią popróbować nieznanego. Nalewek nie podajemy osobom uzależnionym od alkoholu, a także ciężko chorym i biorącym leki mogące wejść w interakcję z alkoholem. Pamiętajmy, aby nie pić nalewek, jeśli zażywamy antybiotyki. Nie są też wskazane kobietom w ciąży i karmiącym matkom ze względu na zawartość alkoholu oraz nieznany wpływ ziołowych substancji na płód. Ponadto niektóre związki, znajdujące się w ziołach, mogą przenikać do mleka matki.

Nalewki lecznicze dobrze jest odmierzać kroplomierzem, aby nie przesadzić z ilością. Ponadto nie pijmy ich częściej niż dwa razy na dzień. Przede wszystkim dlatego, że w nalewkach są skoncentrowane środki biologicznie czynne, które mają silne działanie na organizm, silniejsze niż herbata ziołowa. Podsumowując - podstawowa zasada korzystania z nalewek ziołowych to umiarkowanie.

Ziołowe nalewki - zastosowanie

Lecznicze właściwości nalewek zależą od rodzaju ziół użytych do ich produkcji. Niektóre nalewki robione są z myślą o zaburzeniach żołądkowych, mają zwalczyć niestrawność oraz wspierać metabolizm. Nalewki z dzikiej róży czy imbiru pomagają przy przeziębieniu i podobnych problemach z górnymi drogami oddechowymi, a także gdy chcemy wzmocnić odporność i nie dać się infekcji. Niektóre działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, jak dla przykładu nalewka z czarnego bzu. Wspomniany już dziurawiec pomaga łagodzić objawy depresji. Ziołowe nalewki można też wykorzystywać do nacierania bolących miejsc w okolicy stawów czy w nerwobólach.