Co jeść przy zespole jelita drażliwego?

Skurcze jelit i związane z nimi bóle brzucha, wzdęcia, trudności z wypróżnianiem - powyższe dolegliwości mogą świadczyć o zespole jelita drażliwego (IBS). IBS dotyka obecnie dużą część populacji, a wśród czynników zaostrzających chorobę znajdują się stres i nieprawidłowo zbilansowana dieta. Co jeść przy zespole jelita drażliwego? Jakich produktów spożywczych lepiej unikać?

IBS - jakie produkty spożywcze powodują nieprzyjemne dolegliwości?

Osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego mają prawdopodobnie bardziej ruchliwe i wrażliwe jelita niż inni. Mięśnie jelit chorego na IBS odpowiadają silnymi skurczami nawet na niewielką stymulację. Objawy zespołu jelita drażliwego może nasilać dieta obfitująca w łatwo fermentujące węglowodany. Związki te, ze względu na słabą przyswajalność, trafiają do jelit w niemal niezmienionej formie. W jelicie cienkim stymulują zwiększone wchłanianie wody, a w jelicie grubym - silnie fermentują. Podczas tych procesów u chorego na IBS pojawiają się często: bóle brzucha, uczucie przelewania i wzdęcia.

W jakich produktach spożywczych znajdują się łatwo fermentujące węglowodany?

Węglowodany, które silnie fermentują w jelitach, nazywany FODMAP (skrót z angielskiego: fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols). W rozwinięciu F oznacza fermentację, O - oligosacharydy (wielocukry), D - disacharydy (dwucukry), M - monosacharydy (cukry proste), A- oraz, P - poliole (alkohole cukrowe).

Do popularnych cukrów łatwo fermentujących w jelitach należą między innymi: fruktoza, laktoza, fruktany i galaktany. Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego powinny ograniczyć do minimum jedzenie:

  • owoców, miodu i produktów z syropem glukozowo-fruktozowym,
  • napojów i żywności z laktozą (czyli przede wszystkim produktów mlecznych z mleka krowiego),
  • produktów zbożowych z pszenicy, jęczmienia i żyta,
  • roślin strączkowych i ich nasion,
  • cebuli, czosnku, szparagów, kapusty, grzybów,
  • substancji słodzących, takich jak ksylitol, sorbitol, mannitol.

Co można jeść przy IBS?

Dietą polecaną przy zespole jelita drażliwego jest jadłospis "low FODMAP", czyli sposób żywienia ograniczający węglowodany z grupy FODMAP. Już samo słowo "low" (oznaczające niski, mały) wskazuje na niską podaż tych związków w dziennym menu.

Co zatem można jeść przy zespole jelita drażliwego? Lista dozwolonych produktów spożywczych jest długa, dzięki czemu można ułożyć zdrowy, różnorodny i smaczny jadłospis:

  • większość warzyw, na przykład pomidor, ogórek, marchew, sałata, dynia,
  • wybrane owoce, głównie cytrusy i owoce jagodowe,
  • mleko i produkty mleczne bez laktozy - napoje roślinne, bezlaktozowe sery itp.,
  • mięso, ryby, jaja,
  • produkty zbożowe bez glutenu,
  • orzechy, nasiona, pestki, takie jak orzechy włoskie, ziemne, migdały, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, pestki dyni,
  • gorzka czekolada, stewia.

Więcej informacji o diecie low FODMAP oraz propozycje diety pudełkowej dla osób zmagających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego znajdziesz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-fodmap-zasady-efekty-i-przykladowy-jadlospis/.