Osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego mają prawdopodobnie bardziej ruchliwe i wrażliwe jelita niż inni. Mięśnie jelit chorego na IBS odpowiadają silnymi skurczami nawet na niewielką stymulację. Objawy zespołu jelita drażliwego może nasilać dieta obfitująca w łatwo fermentujące węglowodany. Związki te, ze względu na słabą przyswajalność, trafiają do jelit w niemal niezmienionej formie. W jelicie cienkim stymulują zwiększone wchłanianie wody, a w jelicie grubym - silnie fermentują. Podczas tych procesów u chorego na IBS pojawiają się często: bóle brzucha, uczucie przelewania i wzdęcia.
Węglowodany, które silnie fermentują w jelitach, nazywany FODMAP (skrót z angielskiego: fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols). W rozwinięciu F oznacza fermentację, O - oligosacharydy (wielocukry), D - disacharydy (dwucukry), M - monosacharydy (cukry proste), A- oraz, P - poliole (alkohole cukrowe).
Do popularnych cukrów łatwo fermentujących w jelitach należą między innymi: fruktoza, laktoza, fruktany i galaktany. Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego powinny ograniczyć do minimum jedzenie:
Dietą polecaną przy zespole jelita drażliwego jest jadłospis "low FODMAP", czyli sposób żywienia ograniczający węglowodany z grupy FODMAP. Już samo słowo "low" (oznaczające niski, mały) wskazuje na niską podaż tych związków w dziennym menu.
Co zatem można jeść przy zespole jelita drażliwego? Lista dozwolonych produktów spożywczych jest długa, dzięki czemu można ułożyć zdrowy, różnorodny i smaczny jadłospis:
Więcej informacji o diecie low FODMAP oraz propozycje diety pudełkowej dla osób zmagających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego znajdziesz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-fodmap-zasady-efekty-i-przykladowy-jadlospis/.