Nutri-Score odnosi się do 100 g lub 100 ml produktu. Obliczenia opierają się na bilansowaniu zawartości składników korzystnych dla zdrowia oraz tych, które w diecie należy ograniczać. Pięciopoziomowa skala kolorów jest oznaczona literami A-E. A w kolorze ciemnozielonym wskazuje, że produkt można spożywać częściej lub w większej ilości, a czerwone E oznacza, że produkt powinien rzadziej lub w mniejszej ilości znajdować się w naszej diecie.
W systemie Nutri-score ważne jest to, że analizuje on produkt spożywczy w całości i porównuje składniki korzystne – te bardzo istotne dla zbilansowanej diety, ze składnikami mniej korzystnymi. System ten ocenia:
Wynikiem końcowym jest różnica między uzyskanymi ocenami wyrażana na kolorowo-literowej skali od A do E. Dzięki temu możemy na pierwszy rzut oka sprawdzić, jak zrównoważony jest dany produkt pod względem jego składu.
W świetle ilości dostępnych produktów w sklepach, przykładamy coraz większą uwagę, by kierować się ich jakością. Częściej wybieramy te, które są bogate w wartości odżywcze. Dokonujemy bardziej przemyślanych zakupów. Dużym ułatwieniem w wyborze może być oznaczenie Nutri-score, które coraz częściej możemy znaleźć na opakowaniach ulubionych produktów.
Dzięki tej ocenie otrzymujemy klarowną informację na temat wartości odżywczej produktów. Mamy możliwość obiektywnego porównania różnych produktów z tej samej kategorii, np. płatki śniadaniowe, napoje czy jogurty różnych marek.
Nutri-Score został opracowany przez zespół niezależnych ekspertów z Francji. Umieszczenie go na opakowaniu jest dobrowolne. Ze względu na pozytywną reakcje wielu organizacji konsumenckich, jak i samych konsumentów – coraz więcej producentów żywności decyduje się na jego stosowanie.
Najczęściej producenci umieszczają ocenę w skali Nutri-Score w dolnej części frontu opakowania. Dzięki temu jest dobrze widoczna i zrozumiała, stanowiąc dopełnienie znanej nam dobrze tabeli wartości odżywczych umieszczonej na jego odwrocie lub boku. Żywe kolory i litery bardzo intuicyjnie prezentują ocenę wartości odżywczych produktu.
Według badań naukowych, ten system jest najbardziej zrozumiały dla konsumentów, w porównaniu z innymi systemami znakowania żywności. Umożliwia i ułatwia nam dokonanie świadomego wyboru, nie narzucając go. To od naszej decyzji zależy, jakie produkty znajdują się w zakupowym koszyku. Wszystkie produkty – zarówno te z oceną A, C, jak i E, mogą być składnikami zbilansowanej diety. Musimy mieć jednak na uwadze, jak często i w jakich ilościach je spożywamy.
Aktualnie oznaczenie Nutri-score znajdziemy przykładowo na płatkach śniadaniowych Nestlé, w których pełne ziarno znajduję się w składzie na pierwszym miejscu. Pełne ziarno to naturalne źródło błonnika, dzięki któremu płatki takie jak Nestlé CHOCAPIC i Nestlé NESQUIK otrzymały najwyższą ocenę w skali – Nutri-score A. W towarzystwie porcji owoców i nabiału to pomysł na pyszne i odżywcze śniadanie.
Wiele lat udoskonalania receptur płatków śniadaniowych Nestlé zaowocowało bardzo wysokimi ocenami wartości odżywczych produktów. Producent sprawia, że śniadania stają się lepsze. Aby kontynuować tę, misję wprowadzony został właśnie system oznaczeń Nutri-score. Jego umieszczenie na opakowaniach sprawia, że konsumenci mogą łatwiej dokonywać świadomych wyborów produktów śniadaniowych, które trafią do ich koszyka. Płatki kukurydziane nr 1 na rynku – Nestlé CORN FLAKES (Nutri-score B) czy znane płatki śniadaniowe dla całej rodziny, Nestlé CHEERIOS Owsiany (Nutri-score A) to kolejne przykłady produktów ze znakomitym wynikiem.
Nutri-score znajduje się już na większości płatków śniadaniowych Nestlé, ułatwiając konsumentom dokonywanie lepszych wyborów żywieniowych. Więcej o samym oznaczeniu oraz o wynikach poszczególnych produktów dowiesz się na stronie: https://www.nestle-cereals.com/pl/nutriscore