Nalewka z sosny, czyli syrop z młodych pędów sosny (nie mylić z domowo wytwarzanym alkoholem) to znakomity i w pełni naturalny sposób na takie dolegliwości, jak chrypka, kaszel, katar, zapalenie i ból gardła czy przeziębienie, a także ogólne osłabienie organizmu. Dlatego też nalewka z sosny jest szczególnie polecana w sezonie jesienno-zimowym, gdy wielu osobom doskwiera osłabienie odporności.
Nalewka z sosny ma znakomite właściwości bakteriobójcze, wykrztuśne i odkażające, dzięki czemu często bywa uważana za naturalny antybiotyk. Ponadto naturalny syrop z sosny zawiera dużo witaminy C, węglowodanów, soli mineralnych i flawanoidów. Warto jednak pamiętać, że faktyczne działanie nalewki jest uzależnione np. od czasu zbiorów pędów sosny czy ich jakości.
O ile samo przygotowanie nalewki z sosny jest bardzo proste, to warto pamiętać o kilku zasadach dotyczących zbierania pędów sosny. W tej kwestii absolutnie kluczowa jest pora zbiorów. Aby w sezonie jesienno-zimowym pić najbardziej wartościowy syrop z sosny, na zbiory do lasu należy się udać na przełomie kwietnia i maja. Wtedy to właściwości lecznicze sosny są największe.
W tym miejscu należy także odpowiedzieć na pytanie, jak zbierać pędy sosny? Najlepiej wybierać miękkie i jasnozielone pędy o długości 10-12 cm. To one zawierają najwięcej soku. Dłuższe pędy choć prezentują się bardziej okazale, w rzeczywistości zawierają mniej składników odżywczych. Pędy sosny powinny posiadać również lepką, brązową otoczkę. Z uwagi na żywicę, lepiej zabierz ze sobą rękawiczki.
Podczas zbierania pędów zrób wszystko, aby nie uszkodzić wszystkich szypułek drzewa. Najlepiej wybierz kilka najbardziej soczystych części z wielu drzewek, odcinając wtedy tylko poboczne odrosty. W ten sposób szkody dla drzewa będą możliwie najmniejsze. Nie zapomnij zabrać ze sobą bardzo ostrego noża!
Pierwszym krokiem jest oczywiście odpowiednie przygotowanie – oprócz pędów sosny potrzebne będą słoiki i pojemności 1 litra, cukier oraz woda. Możesz też skorzystać z jednego, bardzo dużego słoja, występuje jednak wtedy ryzyko, że część nalewki po prostu się zepsuje.
Dokładnie umyj pędy pod bieżącą wodą i podziel na małe kawałki, ewentualnie możesz je rozgnieść za pomocą tłuczka. Jeśli masz również szyszki, pokrój je w plastry. Następnie napełnij słoiki pędami sosny i cukrem, układaj je jako naprzemienne warstwy. Staraj się stosować porcje 1:1, a na końcu dodaj odrobinę wody.
Pełne słoiki trzeba dokładnie zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym miejscu na około 2-3 tygodnie. Teraz wystarczy przelać nalewkę do osobnego naczynia i naturalny antybiotyk jest już gotowy!
Jeśli nie masz możliwości zebrania pędów sosny samodzielnie lub sezon na nie już minął, możesz kupić gotowe syropy w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich i niektórych aptekach.
Więcej przepisów na ziołowe nalewki, syropy, mikstury, a także mieszanki ziołowe na przeziębienie i odporność znajdziesz na Naturalnie o Zdrowiu, portalu o medycynie naturalnej, dobrym jedzeniu, ekologii i zdrowym stylu życia.