Gluten to białko, które naturalnie występuje w wybranych gatunkach zbóż, np. pszenicy, jęczmieniu czy życie. Wszystkie produkty otrzymywane z tych zbóż zawierają ten składnik, ale są też ważnym elementem urozmaiconej diety dziecka. Tylko u niektórych maluszków może wystąpić alergia na gluten – wówczas lekarz może zalecić wyeliminowanie go z ich diety. Prewencyjne stosowanie diety bezglutenowej bez konsultacji z lekarzem nie jest jednak najlepszym rozwiązaniem dla dziecka.
Eksperci wskazują, że produkty z glutenem można podawać maluchowi nie wcześniej niż po skończeniu przez niego 4. miesiąca życia i nie później niż przed ukończeniem 12. miesiąca. Dlatego rodzice mogą podjąć samodzielnie decyzję, czy na początek podawać dziecku kleiki i kaszki bezglutenowe, czyli powstające na bazie zbóż pozbawionych glutenu (np. ryż, kukurydza), czy też od razu podawać takie produkty w wersji zawierającej gluten.
Podczas rozszerzania diety dziecka, ważne jest stopniowe zapoznawanie maluszka z nowymi smakami. Pod tym względem istotną rolę odgrywają produkty zbożowe, w tym kleiki i kaszki dla niemowląt. Mają one znaczenie dla diety dziecka z wielu powodów – zawierają węglowodany i witaminę B1*, która pomaga uwalniać z nich energię. Mogą więc pomóc zaspokoić rosnące wraz z wiekiem potrzeby energetyczne. Z myślą o maluszkach na etapie rozszerzania diety powstają specjalne produkty zbożowe, jak kleiki i kaszki dla niemowląt, zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej – obie te grupy produktów sprawdzą się podczas wprowadzania do menu dziecka nowych konsystencji i smaków.
Zaletą kaszek i kleików dla niemowląt jest to, że zwykle nie wymagają gotowania i mogą stanowić samodzielny posiłek lub stać się dodatkiem pozwalającym na zagęszczenie innych dziecięcych dań. W ten sposób przeciery, zupki czy musy warzywne mogą stać się bardziej sycące i łagodniejsze w smaku.
Jeśli rodzic zastanawia się, jaki bezglutenowy produkt zbożowy wybrać podczas rozszerzania diety swojej pociechy, może zdecydować się m.in. na bezglutenowy Kleik ryżowy Nestlé. Ma on wiele zalet, przede wszystkim recepturę opracowaną pod kątem potrzeb dziecka na etapie wprowadzania nowych smaków i pokarmów o konsystencji innej niż mleko mamy. Kleik ryżowy Nestlé zawiera w swym składzie bakterie Bifidus BL, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dzieci karmionych piersią. Ponadto został wzbogacony o witaminę B1, a ta uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, a także w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego. Kleik nie zawiera dodatku cukru, ma w składzie jedynie naturalnie występujące cukry. Co istotne, jest wysokiej jakości produktem należącym do grupy żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci, co oznacza, że musi spełniać bardziej rygorystyczne wymagania niż jedzenie dla dorosłych – badany jest m.in. poziom metali ciężkich (m.in. kadm, arsen) i pestycydów.
Liczne zalety, jakie niesie ze sobą włączenie do diety pociechy pierwszego zbożowego posiłku są nieocenione. Tym bardziej, że na rynku znajdziemy różnego rodzaju kleiki i kaszki, które z powodzeniem mogą pomóc rodzicom komponować wartościowy i urozmaicony jadłospis pociechy.
Artykuł powstał we współpracy z programem edukacyjnym dla rodziców Nestlé Baby&me
*zawartość zgodnie z przepisami prawa
Ważna informacja
W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.