Niezdrowy ("zły") cholesterol związany jest z długotrwałymi objawami COVID-19

Naukowcy odkryli, że osoby, którzy mają wysoki poziom szkodliwych tłuszczów we krwi, częściej doświadczają objawów długiego COVID. Ale, co ciekawe, ten sam problem zaobserwowano także u osób z podobnymi objawami, co długi COVID, mimo że nie potwierdzono u nich zakażenia.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

- Długotrwałe objawy COVID-19 łączą się z wysokim poziomem tak zwanego "złego" cholesterolu - ogłosili naukowcy z King's College London (Wielka Brytania) po zakończeniu kolejnego etapu badań ZOE Health Study. Są to jedne z największych na świecie badań nad zdrowiem i dietą, oparte o aplikację na smartfony, dzięki której uczestnicy mogą samodzielnie zgłaszać symptomy różnych chorób, w tym COVID-19. Przypomnijmy jeszcze, że "zły" cholesterol, określany skrótem LDL (ang. low density lipoproteins), jest powiązany z wyższym ryzykiem chorób układu krążenia.

Co pokazały badania krwi?

Badaniami objęto grupę prawie 5 tys. osób, które przeszły COVID-19, ale nie trafiły do szpitala, lecz były leczone w domu. Wśród badanych były zarówno osoby, które przeszły infekcję bezobjawowo, jak i takie, które miały łagodne albo umiarkowane objawy oraz pacjenci skarżący się na długotrwałe objawy pocovidowe (w tym kaszel, ból głowy i zmęczenie). Do badań włączono też osoby które doświadczały objawów podobnych do COVID-19 przez ponad miesiąc, ale podczas testów uzyskały wynik negatywny.

Badanie krwi pokazało, że przez co najmniej miesiąc zarówno osoby z długim COVID, jak i skarżące się na podobne dolegliwości, pomimo negatywnego wyniku na obecność koronawirusa, mają podobnie wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ponadto, jak stwierdzili naukowcy, u obydwu grup znaleziono we krwi podobny zestaw związków, charakterystycznych dla osób zagrożonych chorobami serca i cukrzycą.

- Zaobserwowaliśmy wyraźną różnicę w zawartości tłuszczu we krwi osób, które miały bezobjawowy COVID-19, w porównaniu z osobami z długotrwałymi objawami. Markery krwi u osób bezobjawowych miały zdrowszy wzorzec, o którym wiemy, że wiąże się z niższym ryzykiem zawałów serca i cukrzycy. Osoby z długotrwałymi objawami wykazywały wyższy poziom „złego" cholesterolu i niezdrowych kwasów tłuszczowych - mówi dr Marc Österdahl, specjalista ds. badań klinicznych i główny autor badania.

- Odkryliśmy, że nie było różnic w profilach krwi osób doświadczających długotrwałych objawów COVID i tych, którzy mieli podobne długotrwałe objawy, ale wynik testu na COVID był ujemny. Nie znaleźliśmy natomiast związku między czasem trwania choroby a mikrobiomem jelitowym w okresie rekonwalescencji - piszą naukowcy.

Badania nie zostały jeszcze zrecenzowane, a można się z nimi zapoznać na łamach serwisu "MedRxiv".

Zobacz wideo Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Źródła: MedicalXPress.com,MedRxiv.org, ZOE Health Study

Więcej o: