Zakażenie SARS-CoV-2 rozwija się wolniej niż grypa. Objawy pojawiają się stopniowo, chociaż są wyjątki i zdarza się, że pierwsze symptomy odczuwa się już po dwóch dniach. Istnieją też przypadki zachorowania na COVID-19 po dwóch tygodniach od kontaktu z koronawirusem. Jednak średnio COVID-19 wykluwa się po pięciu dniach od wniknięcia patogenów do organizmu.
W przypadku grypy można powiedzieć, że dopada nas szybko, bo zwykle od jednego do czterech dni po zakażeniu, choroba trwa jednak krócej niż COVID-19. Większość pacjentów wraca do zdrowia w ciągu mniej niż dwóch tygodni, często nawet po kilku dniach.
Natomiast COVID-19 może się ciągnąć bardzo długo. Wiele osób skarży się na tzw. "długi COVID", gdy złe samopoczucie, uczucie zmęczenia, uporczywy kaszel i bóle głowy oraz gorączka i zaburzenia smaku i węchu ciągną się tygodniami, nawet kiedy organizm pozbył się już aktywnego wirusa.
Przeziębienie też szybko nas dopada, zwykle w ciągu dwóch do trzech dni od "złapania" wirusa, ale, w przeciwieństwie do grypy, objawy pojawiają się stopniowo (zatem podobnie jak przy COVID-19). Przeziębienie ciągnie się także dość długo, dłużej niż grypa. Potrafi "trzymać" nas ponad dwa tygodnie. Kaszel może nas męczyć przez osiem dni, do dziesięciu dni możemy odczuwać ból głowy, a katar i kaszel utrzymują się przez ponad dwa tygodnie.
Wydaje się, że najłatwiej jest odróżnić objawy alergii. Uczulenie dopada nas i trzyma tak długo, jak długo jesteśmy wystawieni na alergeny. Atak trwa co najmniej dwa-trzy tygodnie i najczęściej powiązany jest z porą roku. Największe nasilenie alergii to oczywiście wiosna i czas pylenia roślin.
COVID-19 ma szczególnie szeroki wachlarz objawów. Choroba bywa bezobjawowa, łagodna, umiarkowana i niezwykle ciężka. Klasyczne objawy to gorączka, ból głowy, suchy uporczywy kaszel, zmęczenie, bóle mięśni lub całego ciała, utrata węchu i smaku i duszności. Ale oprócz nich zgłaszane są także bardzo nietypowe symptomy, takie jak czkawka, opuchlizna i fioletowo-czerwone zabarwienie palców czy wypadanie włosów.
Za najbardziej charakterystyczną cechę COVID-19 uznaje się utratę zmysłu smaku i węchu. Istnieją badania wskazujące, że niemal 40 procent osób zakażonych koronawirusem doświadczyło zaburzeń węchu lub smaku w porównaniu z 12 procentami chorych na grypę.
Ponadto COVID-19 charakteryzuje wysoka gorączka i ból głowy silniejsze niż przy przeziębieniu. Natomiast katar i zatkany nos wskazują raczej na przeziębienie. Zwykle też przeziębienie ma łagodniejszy przebieg niż COVID-19. Swędzenie oczu natomiast jest typowe dla alergii. Ani przy COVID-19, ani przy przeziębieniu czy grypie, nie zgłaszano takiego objawu.
Zakażenie COVID-19 potwierdza się ostatecznie przy pomocy testów.
Źródła: ScienceAlert.com, Business Insider, PubMed.gov, The Harvard Gazette