Dieta w chorobie nowotworowej - sposób na wsparcie leczenia

KS
02.07.2018 11:06
Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta w chorobie nowotworowej (fot. pexels)

Coraz częściej mówi się o tym, że dieta może wspomóc proces leczenia wielu chorób. Nieinaczej jest w przypadku choroby nowotworowej. Jak zapewnić choremu zbilansowaną dietę i o czym warto pamiętać przy jej komponowaniu?

Dieta w chorobie nowotworowej - dlaczego jest tak ważna podczas leczenia?Dieta w chorobie nowotworowej - dlaczego jest tak ważna podczas leczenia? fot. pexels

Dieta w chorobie nowotworowej - dlaczego jest tak ważna?

Lekarze coraz częściej zgadzają się, że odpowiednio skomponowana i zbilansowana dieta powinna iść w parze z konwencjonalnym leczeniem. Nowoczesne badania potwierdzają również, że wiele składników występujących w żywności aktywnie wspiera nasz układ odpornościowy i pobudza go do walki z chorobą. Przez dietę rozumiemy jednak nie rygorystyczne ograniczenia, a przede wszystkim zmianę stylu życia. Na dobrze dobranej diecie, która wspomoże nas w leczeniu choroby, poprawi się również nasze samopoczucie, co doda dodatkowych sił w walce z chorobą. 

Jak komponować dietę przy chorobie nowotworowej?

Przy komponowaniu diety dla osoby walczącej z chorobą nowotworową ma znaczenie zarówno ogólna kondycja pacjenta, jak i etap i sposób leczenia. Z tego względu nie powinniśmy samodzielnie opracowywać dla siebie diety - lepiej skonsultować to z dietetykiem klinicznym, który ma doświadczenie w układaniu diet dla osób walczących z chorobą. Pierwsza wizyta powinna obejmować wywiad żywieniowy, analizę badań oraz ogólny stan chorego - zważyć go, przeprowadzić specjalistyczną analizę masy ciała. Dietetyk powinien również poznać preferencje żywieniowe pacjenta, by na ich podstawie odpowiednio zaplanować dietę podczas leczenia nowotworowego. 

Dobrze zbilansowana dieta bogata jest w białka, węglowodany i tłuszcze. Jej zadaniem jest wzmocnić układ odpornościowy chorego i przygotować go na intensywne leczenie, np. na chemioterapię. Dieta powinna być też odpowiednio dobrana pod kątem kaloryczności posiłków. Warto pamiętać, że najlepsze efekty osiągniemy poprzez trwałą zmianę nawyków żywieniowych i nie będziemy traktować diety, jako chwilowej "kuracji". 

Jak jeść podczas radio- i chemioterapii?

W czasie chemio- czy radioterapii wielu pacjentów traci apetyt, miewa nudności, wymioty. W takim wypadku warto przestawić swój tradycyjny plan żywieniowy i jeść więcej mniejszych porcji. Może to być nawet 5-8 małych posiłków dziennie. Jednocześnie jedzenie powinno dostarczać jak najwięcej substancji odżywczych. Dlatego warto wzbogacić menu o pożywne zupy (np. zupy krem) oraz koktajle i domowe soki. Czasami łatwiej będzie również zjeść dania zimne niż gorące. W przypadku nadwrażliwości na zapachy dobrze jest porządnie wywietrzyć mieszkanie przed posiłkiem. Pomóc może również dodanie większej ilości ziół, soku z cytryny czy oliwy do dania, które neutralizują wiele intensywnych zapachów. 

Co jeść na diecie przeciwnowotworowej?Co jeść na diecie przeciwnowotworowej? fot. pexels

Co jeść na diecie przeciwnowotworowej?

Na diecie podczas leczenia przeciwnowotworowego ważne jest by dostarczać organizmowi cennych substancji odżywczych. Oznacza to przede wszystkim sięganie po sezonowe, lokalne warzywa i owoce; dobrej jakości mięso oraz ryby. W diecie nie może też zabraknąć ziaren i nasion. Niektóre produkty są szczególnie wskazane, ponieważ zawierają substancje pobudzające organizm do walki z komórkami nowotworowymi. Będą to np. zielona herbata, awokado, buraki, marchew, dynia, owoce jagodowe oraz jogurty i kiszonki. Mięsa czy ryb nie trzeba jeść codziennie - białko może pochodzić również ze źródeł roślinnych. Jednak jeśli już sięgamy po białko odzwierzęce, wybierajmy ryby i mięso z chowów ekologicznych, baraninę i jagnięcinę lub dziczyznę, które nie zawierają szkodliwych substancji i antybiotyków. Bardzo dużo witamin i składników odżywczych mają także podroby, ale najlepiej by pochodził od zwierząt hodowanych jak najbardziej naturalnie. 

Jakich składników unikać w diecie? 

Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, powinniśmy unikać przede wszystkim żywności wysokoprzetworzonej oraz wykluczyć biały cukier rafinowany. Warto jest ograniczyć spożywanie bardzo ostrych przypraw oraz nieprzetworzonego mleka krowiego. Sól powinniśmy stosować rozsądnie. Warto pamiętać, że zarówno sól i cukier znajdują się w niemal wszystkich produktach gotowych dostępnych na rynku - słodyczach, sosach, lodach, napojach, jogurtach smakowych czy serkach homogenizowanych. 

Bardzo ważną rzeczą jest, by pamiętać, że dieta w chorobie nowotworowej ma stanowić wsparcie leczenia a nie jego zamiennik. O tym, jak wygląda leczenie zawsze decyduje lekarz prowadzący, a odpowiednią dietę warto skonsultować z dietetykiem klinicznym. 

Więcej o: