Olej z rokitnika: właściwości, przeciwwskazania. Na co pomaga?

Olej z rokitnika jest coraz popularniejszy dzięki swoim właściwościom regenracyjnym i przeciwzmarszczowym. Można go stosować na włosy, paznockie i ciało, ale nie tylko. Warto wiedzieć, że ma także właściwości prozdrowotne. Na co pomaga? Kiedy warto go stosować?

Olej z rokitnika: właściwości wykorzystywane w kosmetyce

Olej z rokitnika jest substancją znaną od lat i z powodzeniem stosowaną w medycynie ludowej, zwłaszcza na Syberii, gdzie występuje dość obficie. W ostatnim czasie skupiano się jednak przede wszystkim na jego właściwościach kosmetycznych. Od kilku lat da się bowiem zauważyć wiodący trend, który skłania do korzystania z kosmetyków o naturalnym składzie, bez zbędnych substancji chemicznych. W tym celu laboratoria kosmetyczne sięgają właśnie po rośliny, które doskonale wpływają na regeneracje i odżywienie skóry, włosów i paznokci. Jedną z nich jest właśnie rokitnik zwyczajny. W różnych celach wykorzystywane są jego owoce, liście, a także olej z nasion.

Rokitnik ma wiele właściwości, które wykorzystywane są do tworzenia naturalnych kosmetyków. Do najważniejszych z nich należą m.in.:

  • jest naturalnym barwnikiem, ze względu na zawartość beta-karotenu; dlatego bardzo często możemy znaleźć go w składzie dobrej jakości samoopalaczy, balsamów brązujących oraz płukanek do włosów
  • zabezpiecza przed promieniowaniem UVA i UVB dlatego spotykany jest także w kremach do opalania
  • wysoka zawartość polifenoli sprawia, że bardzo dobrze regeneruje strukturę włosa, dlatego jest wykorzystywany jako składnik szamponów czy odżywek
  • rokitnik znajduje się także w kremach przeznaczonych do skóry dojrzałej ze względu na wysokie stężenie witamin i minerałów, które w znaczący sposób poprawiają kondycję skóry starzejącej się.

Olej z rokitnika: na co pomaga i kiedy warto go wprowadzić do swojej diety?

Olej z rokitnika to jednak nie tylko substancja wykorzystywana w celu poprawy stanu naszej urody. To przede wszystkim doskonały środek wpływający na kondycję zdrowotną. 

  • owoce rokitnika zawierają bardzo dużą dawkę witaminy C, dlatego zaleca się ich spożycie w stanach wzmożonego zapotrzebowania na tę witaminę, np. przy braku apetytu, spadku odporności, problemach z bólami stawów i mięśni
  • rokitnik wpływa także na obniżenie poziomu ciśnienia krwi oraz z złego cholesterolu, dlatego polecany jest osobom zmagającym się z chorobami serca i układu krążenia; może zapobiec rozwojowi miażdżycy, która z kolei często prowadzi do poważnych problemów takich jak choroba wieńcowa, udar czy zawał mięśnia sercowego
  • duża zawartość witaminy K w owocach rokitnika wspomaga osoby mające problemy z krzepliwością krwi
  • olej z rokitnika zaleca się stosować w przypadku choroby wrzodowej - pomaga on łagodzić ból powodowany przez owrzodzenie żołądka lub dwunastnicy, a także goić pękające wrzody (powinno się go wtedy przyjmować około 3 razy dziennie przed posiłkiem po pół łyżeczki, jednak zalecana jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem, gdyż istnieje kilka przeciwwskazań do stosowania oleju z rokitnika)
  • okłady z oleju rokitnika wspomagają gojenie ran, dlatego stosowane są u osób z odleżynami, po odmrożeniach czy oparzeniach skóry
  • rokitnik stosuje się także w przypadku chorych na różnego rodzaju zapalenia stawów, gdyż zawarte w nim substancje przyczyniają się do zmniejszenia bólu oraz uczucia sztywnienia 

Olej z rokitnika: przeciwwskazania do stosowania

Jak każda substancja także olej z rokitnika może wywołać niepożądane objawy. Dlatego nie zaleca się stosowania oleju rokitnikowego u osób które cierpią na stany zapalne trzustki lub wątroby. Przeciwwskazaniem do spożywania go są także: ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamica żółciowa.

U osób zdrowych można profilaktycznie spożywać sok z rokitnika samodzielnie lub jako dodatek do herbaty w okresie jesienno-wiosennym, kiedy odnotowywana jest większa zachorowalność na przeziębienia i grypę. Można zakupić go w specjalistycznych sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością lub przygotować samemu. Nie jest to bardzo skomplikowane.

  1. Kilogram owoców należy zasypać kilogramem cukru.
  2. Następnie odstawić na co najmniej 8 godzin.
  3. Po tym czasie powoli zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy przez pół godziny.
  4. Powstały sok przelewamy do wyparzonych butelek
  5. Pasteryzujemy
  6. Gotowy sok przechowujemy w ciemnym miejscu.
Zobacz wideo Warto wiedzieć