Granat właściwy jest uprawiany w wielu krajach na świecie - między innymi w Azji Zachodniej, na Półwyspie Indyjskim i na Kaukazie. Patrząc od strony kulturowej - owoc tej rośliny wielokrotnie pojawia się w Biblii jako bardzo cenna roślina w jadłospisie Żydów. Natrafimy na niego również w greckiej mitologii i Koranie. Dodatkowo dla buddystów uchodzi za błogosławiony owoc związany z długowiecznością. Jako motyw dekoracyjny zdobi ściany świątyń. Także w geografii liczne nazwy wzięły się od tego smacznego owocu: Granada, Grenada, Grenadyny. W Polsce właśnie od tego owocu wziął nazwę jeden z rodzajów broni.
W klimacie suchym i gorącym ceni się sok z granatu za jego właściwości kulinarne, ale też dostępność - roślina rośnie nawet w stosunkowo mało sprzyjających warunkach i przy nieurodzajnej glebie. Wyrasta przy tym jako duży krzew lub niewielkiego rozmiaru drzewo.
Sok z granatu posiada zarówno zastosowanie kulinarne jak i prozdrowotne. Posiadający słodki i zarazem, cierpki smak płyn jest niezastąpiony w gaszeniu pragnienia. Niekiedy stosuje się go zamiennie z sokiem z cytryny lub, w przypadku odmian słodkich, produkuje wina. Dodatkowo sok z granatu stanowi jeden ze składników używanych w:
Sok z granatu zawiera:
Spożywanie soku z granatu:
Przeciwwskazania spożycia soku z granatu dotyczą w pierwszej kolejności osób zmagających się z problemami układu pokarmowego, wrażliwością błony śluzowej itp. Picie soku z granatu może skutkować nasielniem się dolegliwości, gdyż zawiera on duże ilości kwasów. Szczególnie odradza się picie soku z granatu osobom cierpiącym na:
Również problemy z zaparciami powinny nas zniechęcić do spożywania dużej ilości soku z granatu. Niekiedy odradza się również jego picie matkom karmiącym dziecko i kobietom w ciąży.
Jak pić sok z granatu w przypadku, gdy nie przepadamy za jego smakiem, ale chcemy wprowadzić ten owoc do diety ze względu na jego właściwości prozdrowotne? Nie musimy pić go przede wszystkim w czystej postaci. Bardzo dobrze wypada z reguły tam, gdzie stanowi przełamanie zbyt słodkiego posmaku innych składników. Może być więc używany w:
Zakup soku z granatu powinien nas skłonić do sprawdzenia daty jego produkcji i składu - odradza się nabywanie produktów przeznaczonych do zbyt długiego przechowywania (z uwagi na sztuczne konserwanty) i tworzonych na bazie koncentratu. Można również postawić na zakup owoców i wyciśnięcie soku we własnym zakresie.
Co do zasady poleca się picie soku z granatu w postaci rozcieńczonej. Jeśli nie z innymi sokami to chociażby z wodą. Wówczas minimalizuje się ewentualne negatywne konsekwencje działania kwasów np. dla szkliwa zębów lub błony śluzowej. Zawsze można również zbyt duże ilości pozyskanego soku zamrozić lub poddać pasteryzacji. W zamrażalniku sok z granatu da się przechowywać nawet przez pół roku.