Maź stawowa - co to takiego, jakie spełnia funkcje i do jakich problemów może prowadzić sytuacja, gdy jest za mało?

Maź stawowa to substancja, która zmniejsza tarcie w stawach, dzięki czemu mogą się one swobodnie poruszać. Kiedy jest jej za mało, może pojawić się trudny do zniesienia ból. Jakie jeszcze funkcje spełnia maź stawowa i co zrobić, aby nie zanikała?

Maź stawowa to substancja, której podstawowym zadaniem jest zmniejszenia tarcia w stawach przez smarowanie powierzchni chrząstek. Czasem zdarza się, że maź stawowa, zwłaszcza w stawie kolanowym, przedostaje się jamy stawowej i tworzy fałd maziowy wypełniony tkanką tłuszczową. Jej nadmiar tworzy tzw. kaletki maziowe, które łączą się z jamą stawową i często są widoczne gołym okiem w okolicy stawu. Kaletki maziowe ułatwiają ślizganie się przebiegających obok nich ścięgnach lub mięśniach. Maź stawową wytwarza tzw. błona maziowa.

Maź stawowa - kiedy jest jest jej za mało

Maź stawowa chroni stawy przed nadmiernym ścieraniem oraz ułatwia ich poruszanie. Jej skład oraz lepkość w dużej mierze zależy od tego ile i jakie substancje odżywcze znajdują się we krwi i ją odżywiają. Maź stawowa szczególnie potrzebuje aminocukrów, które nadają właściwej lepkości. W sytuacji jest ich zbyt mało maź staje się rzadka i przestaje spełniać swoje zadanie. Przez co kości zaczynają się o siebie ocierać co wywołuje nie tylko trudny do zniesienia ból, ale także może doprowadzić do rozwoju stanu zapalnego. Co ciekawe, podobne zmiany w obrębie stawów i samej mazi stawowej mogą powodować napięcia psychiczne, stres, a także stany depresyjne.

Czasem zdarza się, że niedobór lub całkowity brak mazi stawowej spowodowany jest chorobą autoimmunologiczną. U pacjentów np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów, układ immunologiczny zaczyna traktować stawy jako zagrożenie i zaczyna je niszczyć. Tym samym w ich obrębie nieustanie toczy się stan zapalny zapalny. Niestety choroba często daje niespecyficzne objawy i bywa mylona z pierwszymi objawami grypy. Chorzy mają gorączkę, są osłabieni, zaczynają tracić na wadze, nie maja apetytu. Dopiero wraz z postępem choroby pojawia się poranna sztywność stawów (zwłaszcza małych, czyli dłoni lub stóp). Takie dolegliwości powinny skłonić do wizyty u lekarza reumatologa.

Mimo że lekarze nie wiedzą co prowadzi do rozwoju choroby, to coraz częściej wśród czynników, które podnoszą prawdopodobieństwo wystąpienia problemów ze stawami lub jej aktywują, wymienia się palenie papierosów.

Maź stawowa - jak złagodzić jej brak lub niedobór?

Z chorobami reumatycznymi można walczyć na wiele sposobów. Zazwyczaj chorym przepisuje leki przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Jednak same leki to za mało. Doskonałym remedium na problemy z układem kostno-stawowym jest ruch. Powinien być on dobrany do możliwości oraz aktualnych możliwości pacjenta. Dodatkowo przepisuje się fizjoterapię, np. masaże lecznicze, wodne, ćwiczenia usprawniające, balneoterapię, elektroterapię, ultrasonoterapię. Niektórzy pacjenci, u których choroba bardzo szybko postępuje lub leczenie nie przynosi spodziewanych efektów, konieczna jest konsultacja z psychologiem.

Woda w kolanie: czym jest i skąd się bierze?

Maź stawowa - jak zadbać o nią i stawy?

Niektórych problemów ze stawami i całym układem kostnym można uniknąć. Jak? Ruszając się oraz stosując odpowiednią dietę. Wielu chorych nie zdaje sobie sobie sprawy, że to właśnie podczas aktywności fizycznej wytarzana jest maź stawowa, która zapewnia prawidłową ruchomość w stawie. Kiedy tylko zaczynają się u nich problemy i ból pierwsze co robią to przestają ruszać się w ogóle, a to duży błąd. Warto zaznaczyć, że właśnie aktywność fizyczna jest jednym elementów leczenia chorób stawów. Bez tego nawet najlepsze leki niewiele będą mogły zdziałać.

Przy problemach ze stawami warto także przyjrzeć się diecie. W menu osób, które zmagają się z chorobą stawów nie może zabraknąć witaminy D oraz wapnia, które wzmacniają kości. Nie można też zapominać o białku, które jest podstawowym budulcem chrząstki stawowej. To najbardziej wartościowe pochodzi z produktów mlecznych oraz warzyw strączkowych, np. fasoli. W przetworach mlecznych znajduje się także fosfor, który korzystnie wpływa na kości oraz zęby.

Bardzo często przyczyną problemów ze stawami jest nadmierna masa ciała. W walce z dodatkowymi kilogramami pomocny jest błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit, a ponieważ nie rozpuszcza się w wodzie, pęcznieje w żołądku dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej.

Stawy potrzebują także kwasów omega-3, których najlepszym źródłem są tłuste ryby, np. łosoś. Te niezwykle cenny kwasy nie tylko wspomagają pracę mózgu czy chronią przed chorobami układu krążenia, ale także poprawiają ruchomość stawów oraz aktywują wytwarzanie hormonów tkankowych, które łagodzą procesy zapalne.

Więcej o: