Homocysteina - aminokwas szkodliwy w nadmiarze. Normy homocysteiny i hiperhomocysteinemia

Homocysteina jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jej nadmiar powoduje hiperhomocysteinemię, zaburzenie sprzyjające zmianom miażdżycowych. Homocysteina może się podwyższać między innymi przez niezdrowy tryb życia.

Homocysteina: co to jest?

Homocysteina (Hcy) to aminokwas siarkowy, który powstaje w organizmie człowieka poprzez spożywanie białka. Nadmiar homocysteiny jest szkodliwy, prowadzi do rozwoju zmian miażdżycowych i zakrzepowych, a więc podwyższa ryzyko wystąpienia zawału serca. Zbyt duże stężenie homocysteiny we krwi to hiperhomocysteinemia.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Homocysteina: badanie i normy

Homocysteinę oznacza się w badaniu krwi. Pacjent zgłaszający się na pobranie krwi musi być na czczo. Za normę uznaje się stężenie homocysteiny pomiędzy 5-15 µmol/l, jednak całkowicie bezpieczna wartość to mniej niż 10 µmol/l. Poziom wyższy od 15 traktuje się już jako hiperhomocysteinemię. Wartość większa niż 100 µmol/l to hiperhomocysteinemia poważna. Stężenie Hcy rośnie wraz z wiekiem. Jest ono wyższe także u kobiet w ciąży.

Homocysteina: wskazania do badania

Badanie homocysteiny przeprowadza się przede wszystkim u:

  • alkoholików,
  • narkomanów,
  • młodych osób po zawale serca czy udarze mózgu,
  • osób rodzinnie obciążonych chorobami sercowo-naczyniowymi,
  • osób starszych,
  • osób niedożywionych,
  • niemowląt, u których podejrzewa się homocystynurię.

Hiperhomocysteinemia: przyczyny

Przyczyny hiperhomocysteinemii dzielimy na pierwotne i wtórne. Pierwotne są uwarunkowane genetycznie, polegają na mutacji genów. Przyczyny wtórne hiperhomocysteinemii to:

Hiperhomocysteinemia: leczenie

Osobom z hiperhomocysteinemią zaleca się suplementowanie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego. Ma to spowodować spadek homocysteiny, jednak nie zawsze przynosi pożądane efekty. Warto, oprócz suplementowania, stosować dietę bogatą w powyższe związki.

To także może cię zainteresować:

5 prostych badań, które ratują nam życie

5 prostych badań, które ratują nam życie

Więcej o: