Homocysteina (Hcy) to aminokwas siarkowy, który powstaje w organizmie człowieka poprzez spożywanie białka. Nadmiar homocysteiny jest szkodliwy, prowadzi do rozwoju zmian miażdżycowych i zakrzepowych, a więc podwyższa ryzyko wystąpienia zawału serca. Zbyt duże stężenie homocysteiny we krwi to hiperhomocysteinemia.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Homocysteinę oznacza się w badaniu krwi. Pacjent zgłaszający się na pobranie krwi musi być na czczo. Za normę uznaje się stężenie homocysteiny pomiędzy 5-15 µmol/l, jednak całkowicie bezpieczna wartość to mniej niż 10 µmol/l. Poziom wyższy od 15 traktuje się już jako hiperhomocysteinemię. Wartość większa niż 100 µmol/l to hiperhomocysteinemia poważna. Stężenie Hcy rośnie wraz z wiekiem. Jest ono wyższe także u kobiet w ciąży.
Badanie homocysteiny przeprowadza się przede wszystkim u:
Przyczyny hiperhomocysteinemii dzielimy na pierwotne i wtórne. Pierwotne są uwarunkowane genetycznie, polegają na mutacji genów. Przyczyny wtórne hiperhomocysteinemii to:
Osobom z hiperhomocysteinemią zaleca się suplementowanie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego. Ma to spowodować spadek homocysteiny, jednak nie zawsze przynosi pożądane efekty. Warto, oprócz suplementowania, stosować dietę bogatą w powyższe związki.