W tygodniu każdy z nas zjada tyle plastiku, ile potrzeba do wytworzenia karty kredytowej. Jak się ratować?

Niemieccy naukowcy wykryli obecność toksycznych związków pochodzących z plastiku w organizmach 97 proc. badanych dzieci. Tygodniowo każdy z nas nieświadomie zjada ok. pięciu gramów plastiku, bo zawiera go woda i produkty spożywcze. To już więcej niż alarm.

Od momentu, kiedy na świecie rozpoczęto produkcję tworzyw sztucznych, wyprodukowano ponad dziewięć miliardów ton plastiku. Przez blisko 70 lat ludzkość zutylizowała zaledwie 6-9 proc. plastiku. Co z resztą? Trafiła na wysypiska śmieci, a stamtąd do mórz, oceanów i żywności. 

Katarzyna Karpa-Świderek, rzeczniczka prasowa WWF, wyjaśnia, skąd bierze się mikroplastik w organizmach i czy da się go uniknąć. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, opowiada natomiast, jak konkretnie plastik wpływa na nasze zdrowie.

Zobacz wideo
Więcej o: