Chcesz wzmocnić swój organizm na zimę? Podpowiadamy, jak to zrobić

Funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka to skomplikowany mechanizm, zależny od wielu czynników. Zarazem: zawsze można coś poprawić. Zacznij od diety - akurat to możesz zrobić w każdej chwili.

Pozornie przepis na zdrowie wydaje się dość prosty: regularny relaks i odpoczynek, ruch na świeżym powietrzu, zdrowa dieta, unikanie skupisk ludzkich. Tymczasem jak go wdrożyć w życie, gdy trzeba pracować, chodzić do szkoły czy przedszkola, wszyscy żyjemy w pędzie?

Poszukiwania sojuszników odporności

Niedojrzały układ immunologiczny dziecka dopiero uczy się podejmować wyzwania, a tej nauki jest naprawdę sporo. Podobnie jest u osób w każdym wieku. Różnimy się pod względem odporności – funkcjonowanie układu odpornościowego nie jest wyłącznie skutkiem naszego trybu życia, spore znaczenie mają geny czy wiek. Zawsze jednak można coś dla siebie i zdrowia zrobić.

Kluczowym, a zarazem dość łatwo dostępnym (przynajmniej teoretycznie) sojusznikiem układu immunologicznego jest zdrowa, racjonalna dieta. Jeśli prawidłowo się odżywiasz, twojemu organizmowi nie powinno zabraknąć składników odżywczych. Wiadomo, że znaczącą rolę dla funkcjonowania odporności pełnią choćby witaminy (A, z grupy B, C, D) czy minerały (cynk, selen, żelazo)[1][2], ale czy nasze posiłki są zawsze regularne i dobrze zbilansowane? To naprawdę spore wyzwanie dla osób aktywnych zawodowo, uczniów, generalnie dla wszystkich żyjących w biegu. Osoby starsze może mają więcej czasu, ale niejednokrotnie problemy z apetytem. Tymczasem ze względu na słabsze wchłanianie nieraz potrzebują większych dawek niezbędnych substancji.

Suplementacja, czyli uzupełnianie

W Polsce panuje niegasnąca moda na suplementy, które mają wspierać odporność. Warto wiedzieć, że suplementy nie są lekami i nie uzupełniają poważnych niedoborów. To produkty spożywcze, które mają stanowić wsparcie codziennego jadłospisu. Czyli realnie są jedzeniem w pigułce[3].

W Polsce spośród wielu witamin zaleca się niemal wszystkim tylko suplementację wit. D(4). U zdrowych ludzi można je zazwyczaj uzupełnić za pomocą „normalnego" jedzenia.

Co zamiast tabletki? Wśród produktów, które wspierają naszą odporność, niejednokrotnie wymienia się cytrusy (choćby ze względu na zawartość witaminy C), ryby uzupełniające poziom wit. D i obfitujące w na ogół zdrowe tłuszcze, owoce morza zapewniające solidną dawkę cynku itd. Lista produktów wspomagających nasz organizm jest długa i na pewno wiele z tych produktów dobrze jest włączyć do jadłospisu.

ActimelActimel materiał promocyjny

Znajdź witaminę D

Tłuste ryby, jajka, margaryny – w tych produktach znajdziesz witaminę D. Teoretycznie odpowiednia dieta pozwala nam utrzymywać jej właściwy poziom, a jednak praktyka pokazuje, że niemal 90 proc. Polaków nie dostarcza odpowiedniej ilości witaminy D. Przyczyna to przede wszystkim nasz klimat – witaminę D organizm umie wyprodukować sam, ale niezbędny jest do tego kontakt naszej skóry z promieniami słonecznymi. W pochmurne, krótkie dni autoprodukcja drastycznie spada. Wpływ witaminy D na układ immunologiczny został bardzo dobrze zbadany i dowiedziony. Wiesz, że witaminę D znajdziesz w popularnym Actimel? W każdej małej buteleczce znajdziesz także cenną witaminę D. Jedna porcja pokrywa ok. 1/3 przeciętnego dziennego zapotrzebowania na nią osoby dorosłej. Actimel zawiera też ważną dla odporności witaminę B6, o której obecność w diecie warto zadbać. Za jednym zamachem, a właściwie po spożyciu smacznej przekąski, dieta jest uzupełniona o parę naprawdę potrzebnych składników.

Actimel w jednej buteleczce zawiera co najmniej dwadzieścia miliardów kultur L. casei Danone. Actimel jest źródłem witamin B6 i D, wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla dzieci powyżej 3. roku życia dedykowany jest Actimel Kids z witaminą D przyczyniającą się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci. Jest odpowiedni dla całej rodziny, włączając w to dzieci powyżej 3. roku życia oraz osoby starsze. Producent rekomenduje spożywanie jednej wygodnej porcji codziennie. Pamiętaj, że budowanie odporności to długotrwały proces. Sięgając po produkty marki Actimel codziennie, nie tylko wspierasz odporność, lecz także masz okazję wyrabiać zdrowe nawyki żywieniowe.

Bibliografia

1.     Monika Krzysik, Jadwiga Biernat, Halina Grajeta, „Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego, Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka", Prace poglądowe, Katedra i Zakład Bromatologii Akademii Medycznej we Wrocławiu, Adv Clin Exp Med 2007, 16, 1, 123–133, ISSN 1230−025X.

2.     Anna Kościej, Urszula Skotnicka-Graca, Iwona Ozga, „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci", Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach, Problemy Higieny i Epidemiologii 2017, 98(2): 110-117.

3.      Dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH, „Suplementy diety czy leki?"( https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/suplementy-diety-czy-leki/), Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, data dostępu: 10.12.22.

4.     Dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP-PZH, „Witamina D a COVID-19. Aktualny stan wiedzy"(https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/witamina-d-a-covid-19-aktualny-stan-wiedzy/ ), Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, data dostępu: 10.12.22.

5.     Mgr. Inż. Barbara Wojda, „przetwory mleczne to cenne naturalne probiotyki", Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, data dostępu: 13.12.22.

Więcej o: