Pandemia COVID-19 uświadomiła nam w pełni, jak poważne zagrożenie mogą stanowić mikroorganizmy w naszym najbliższym otoczeniu. Przekonaliśmy się, że zdrowie, a nawet życie, zależy niejednokrotnie od tak prostych rzeczy, jak mycie rąk czy zachowanie społecznego dystansu. Warto pamiętać, że równie istotne jest właściwe sprzątanie pomieszczeń, w tym kuchni.
Zazwyczaj, myśląc o higienie w mieszkaniu, w pierwszej kolejności skupiamy się na łazience i toalecie. Tymczasem właściwie każde pomieszczenie może stać się siedliskiem drobnoustrojów i stanowić źródło zakażenia. Bakterie kałowe, odpowiedzialne za poważne infekcje układu pokarmowego czy moczowego, odkrywano na klawiaturach komputerów, prątki gruźlicy na ścianach budynków, wirusa grypy na desce do krojenia warzyw. Wzięta pod lupę ludzka dłoń, której nie myto kilka godzin, może obfitować w wiele rodzajów chorobotwórczych organizmów. A z dłoni już tak blisko do ust i do zakażenia.
Skąd biorą się zarazki w pozornie nietypowych miejscach? Najczęściej ich źródłem jest chory człowiek. Roznosi mikroby choćby na rękach lub drogą kropelkową (kichając, kaszląc, a nawet oddychając). Niestety, nie musisz go nawet spotkać osobiście. Wirusy czy bakterie długo czekają, zanim zaatakują. Niektóre mikroorganizmy chorobotwórcze potrafią przeżyć poza naszym organizmem nawet kilka lat.
Sprzęt kuchenny, meble, blaty, pojemnik na sztućce, kosz na śmieci, gąbka do mycia naczyń i kran, opakowania produktów spożywczych, uchwyty, klamki, okapy, wszelkie zakamarki - kuchnia to prawdziwy raj dla mikroorganizmów. Nawet gdy wydaje się wysprzątana, zawsze zostają jakieś resztki, które dla bakterii zdają się górą jedzenia. Tu pryśnie trochę tłuszczu, tam zostaną okruchy. Kuchnię odwiedzają domownicy, którzy nieustannie coś dotykają, a potem wkładają do ust. Dla wielu zarazków to okazja do ataku. Nawet te, które chętnie żywią się kuchennymi odpadkami, nas też mogą uznać za smaczny kąsek.
Na powszechne choroby zakaźne rzadko choruje tylko jedna osoba w rodzinie. Banalne przeziębienie, ale też angina, grypa czy infekcja układu pokarmowego, nieraz dopada wszystkich domowników. Nie trzeba wychodzić osobiście z domu. Taką infekcję można wynieść z własnej kuchni.
Oczywiście, nie da się uniknąć wszelkich zagrożeń. Zawsze jest pewne ryzyko. Istotne, żeby je świadomie, w ramach zdrowego rozsądku, ograniczać. Nie przekonasz małego dziecka, żeby nie wkładało paluszków do buzi i regularnie myło rączki. Możesz jednak w miarę możliwości te rączki myć i jeszcze zadbać, by to, czego dziecko dotyka, było naprawdę czyste.
Wydaje ci się, że dezynfekcja kuchni to jakiś koszmar? Już samo wspomnienie gryzącego zapachu chloru, a przede wszystkim świadomość jego niszczącej siły nie tylko wobec mikrobów, ale także naszej skóry, dróg oddechowych czy ubrań, może skutecznie do niej zniechęcać. W dodatku w kuchni trudno dotrzeć do wszelkich zakamarków, a naczynia i urządzenia kuchenne wymagające dezynfekcji mają kontakt z żywnością.
Trudno sobie wyobrazić bezpieczne pokonanie mikrobów bez wyniesienia, bądź nadzwyczajnego zabezpieczenia wszelkich produktów i sprzętów kuchennych. Tymczasem - to możliwe. I łatwe.
Antybakteryjny spray do mycia i dezynfekcji powierzchni Dettol pozwala dotrzeć w każde trudno dostępne miejsce. Rozpylacz pomaga skutecznie rozprowadzić substancję dezynfekującą. Może być stosowany na różnych powierzchniach, także takich, które mają kontakt z żywnością. okazuje się bezwzględny dla mikroorganizmów. Jest skuteczny w zwalczaniu 99,9 proc. bakterii, unicestwia też wirusa SARS-CoV-2.* Skuteczność wobec wirusa SARS-CoV-2 potwierdziły badania niezależnego laboratorium analitycznego Microrobac Laboratories. Ośrodek, jako jeden z niewielu na świecie, ma certyfikat CDC (amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób).
Równie skuteczne są antybakteryjne i drożdżakobójcze chusteczki do mycia i dezynfekcji powierzchni Dettol. Każdy, kto wykorzystywał chusteczki do mycia blatów czy innych powierzchni, wie, że bardzo ułatwiają precyzyjne, dokładne sprzątanie. Dzięki substancjom, którym są nasączone te marki Dettol - możliwa jest równocześnie dezynfekcja.
Jak często dezynfekować kuchenne powierzchnie? Nie ma bezwzględnych wytycznych. Możesz zrobić to zawsze, gdy masz wolną chwilę i ochotę na odświeżenie otoczenia.
Dbaj o bezpieczeństwo, pamiętając o swojej wygodzie. Dettol to jedna z marek z produktami do dezynfekcji. Pierwsze środki marki Dettol powstały z myślą o dezynfekcji sprzętu medycznego w brytyjskich szpitalach, wsparciu leczenia ran oraz profilaktyce chorób zakaźnych. Poradzą więc sobie także z domowymi zagrożeniami.
* Dotyczy Dettol antybakteryjny spray do powierzchni (wersja podstawowa, o zapachu limonki z miętą) usuwa wirusa SARS-CoV-2