Drób - gwarancja jakości i smaku

Pieczony, gotowany, smażony lub duszony. Delikatny w smaku. Drób, bo o nim mowa, to produkt, który jest jednym z popularniejszych gatunków mięsa używanych w kuchni. Obecny na polskich stołach od setek lat, dzisiaj stanowi jeden z ważniejszych produktów wykorzystywanych podczas gotowania. Dania z niego przyrządzane są integralną częścią naszego jadłospisu.

Drób to jeden z niewielu gatunków mięsa, który występuje w tak wielu rodzajach. Na rynku dostępne jest m.in. mięso z kurczaka, indyka, kaczki, gęsi. Wszystkie cechuje delikatność w smaku oraz niska kaloryczność. Często umieszczane są w jadłospisach osób na dietach, uprawiających sport oraz dzieci. Dania przygotowane na bazie drobiu są lekkie i sycące.

Oprócz standardowych dań z mięsa kurczaka, indyka, gęsi czy kaczki coraz chętniej sięgamy po niedoceniane przez wiele lat podroby. To właśnie na ich bazie, z aromatycznymi ziołami, możemy przygotować smaczne pasztety lub farsze, którymi można nadziać mięso. Będzie ono wtedy soczyste i zachowa swój naturalny smak.

Kupując wybrany gatunek drobiu, zwracajmy uwagę z jakiego miejsca – jakiej hodowli pochodzi. Sprawdzajmy certyfikaty oraz oznaczenia znajdujące się na etykietach. To dzięki nim mamy pewność, że kupujemy produkty pochodzące z wiarygodnego źródła z identyfikacją każdego etapu procesu produkcji i sprzedaży. Świeżość produktu i jego sprawdzone pochodzenie gwarantują  ponadprzeciętne walory smakowe, które docenimy podczas gotowania.

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

embed

UNIA EUROPEJSKA WSPIERA KAMPANIE PROMUJĄCE WYSOKOJAKOŚCIOWE PRODUKTY ROLNE

embed

Więcej informacji można znaleźć na stronie https://pl.eu-poultry.eu/