Sprawdź, jakie witaminy i minerały dostarczasz organizmowi, wprowadzając indyka do swojego jadłospisu.
W trakcie mniej słonecznych pór roku twój organizm jest narażony na niedobory witaminy D. Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu odpornościowego oraz utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Mięso indycze zawiera witaminę D, więc warto po nie sięgać.
W mięsie indyczym znajdziemy również witaminę B3, B6 i B12. Niacyna, czyli witamina B3, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, natomiast witamina B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do regulacji aktywności hormonalnej. Z kolei witamina B12 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
W tym coraz popularniejszym na polskich stołach produkcie nie brakuje również minerałów. Mięso indycze jest źródłem potasu, fosforu i cynku. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych. Cynk z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych i bierze udział w procesie podziału komórek.
Dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska podkreśla, że dieta bogata w mikroelementy jest szczególnie zalecana osobom aktywnym, ale tych ważnych składników potrzebuje każdy organizm.
Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka. Białko, obok węglowodanów i tłuszczów, stanowi podstawowy element jadłospisu. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej oraz zdrowych kości.
Każdy element z indyka ma inny smak – od delikatnego, neutralnego smaku, np. pierś, po bardziej wyraźny – udziec i podudzie, przypominające mięso wieprzowe i wołowe. Na jego bazie można przyrządzić potrawy w niezliczonych wersjach smakowych!
______________________
[1] Wyliczenia KRD-IG na podstawie danych IERiGŻ-PIB, GUS i GIW 2014-2019 (dane ubojowe) .Rok 2019 - szacunek