Jeśli rana ma goić się prawidłowo, konieczna jest odpowiednia dbałość o higienę. Przede wszystkim niezbędne jest jej odpowiednie oczyszczenie oraz umiejętne stosowanie materiałów opatrunkowych tak, aby uniknąć infekcji i zachować właściwy stopień nawilżenia skóry. Ponadto organizm musi posiadać odpowiednie zasoby składników odżywczych niezbędne do przebiegu tego procesu. Należy do nich oczywiście białko, w tym szczególnie jeden z aminokwasów, który wchodzi w jego skład – arginina. Ale białko to nie wszystko. Wymienić należy w tym miejscu także kwasy tłuszczowe omega-3, cynk i witaminę E i C. Jeśli zatem odpowiednie odżywienie jest równie ważne jak dbałość o zranione miejsce, warto dowiedzieć się, jakie produkty powinny być obecne w jadłospisie osoby zmagającej się z raną.
Gdzie znaleźć cenne białko
Białko, w tym arginina, znajduje się przede wszystkim w produktach zwierzęcych, takich jak jaja, chude mięso, chude ryby, a także mleko i produkty mleczne. Dietę o ten składnik można wzbogacić także wykorzystując roślinne źródła, czyli: soję, ciecierzycę, soczewicę, nasiona grochu i fasoli, kasze, migdały i orzechy. W okresie choroby nie każdy z wymienionych produktów jest dobrze tolerowany, dlatego w wyborze produktów należy zawsze uwzględniać indywidualne preferencje oraz możliwości osoby chorej. Orzechy mogą okazać się zbyt twarde, a nasiona roślin strączkowych powodować kłopoty trawienne. Jaja, mięso i ryby lepiej gotować lub piec niż smażyć. Lepiej tolerowane mogą być także produkty mleczne o mniejszej zawartości tłuszczu. W przypadku nietolerancji laktozy należy wybierać warianty bezlaktozowe. Białko w diecie na trudno gojące się rany jest wymieniane jako najważniejszy składnik, ponieważ to materiał budulcowy, który po wchłonięciu do organizmu jest konieczny do odbudowania tkanek w miejscu rany. Ponadto odgrywa ogromną rolę w prawidłowym działaniu układu odpornościowego zaangażowanego w proces gojenia.
Dobre tłuszcze i witaminy
Gdy pojawiają się trudno gojące się rany w menu powinny znaleźć się także źródła kwasów tłuszczowych omega-3 o działaniu przeciwzapalnym. Ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie, tran, olej lniany, rzepakowy, a także orzechy włoskie. Wspomniane oleje roślinne i orzechy to także produkty, które dostarczą witaminy E, która korzystnie wpływa na stan skóry, w tym proces gojenia. Inną ważna witaminą jest witamina C wspierająca układ odpornościowy i biorąca udział w tworzeniu składników odpowiedzialnych za prawidłową elastyczność skóry. Kojarzy się z nią w pierwszej chwili cytryna, ale w jeszcze większej ilości dostarczą jej pomidory, czerwona papryka, natka pietruszki, kiszona kapusta, truskawki i czarna porzeczka. Ponieważ jest wrażliwa na działanie temperatury, w miarę możliwości dobrze, aby wymienione produkty pojawiały się w posiłkach także na surowo. Trudno gojące się rany potrzebują także cynku. Ten składnik mineralny znajdziemy w mięsie, orzechach, nasionach roślin strączkowych, czy produktach pełnoziarnistych jak kasze i płatki.
Jak jeszcze mogę wesprzeć organizm
U osób chorych lub po dużych zabiegach chirurgicznych, brak apetytu może okazać się poważną przeszkodą w stosowaniu urozmaiconej i zbilansowanej diety. Ponadto duże rany to ogromne potrzeby, które niejednokrotnie niełatwo jest zaspokoić z wykorzystaniem żywności tradycyjnej. W odpowiedzi na takie sytuacje powstało żywienie medyczne. Produkty klasyfikowane jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego posiadają specjalnie opracowany skład tak, aby w niewielkiej objętości mogły dostarczyć dużych ilości składników odżywczych. Mogą mieć one formę płynną lub proszku. Przykładem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego może być Resource Protein, w którym aż 30% energii dostarcza cenne w procesie regeneracji tkanek białko. Inny przykład to Impact Oral - preparat stworzony z myślą o osobach w okresie okołooperacyjnym lub z trudno gojącymi się ranami zawierający, obok białka (argininy), immunoskładniki, takie jak nukleotydy i kwasy tłuszczowe omega-3. Produkty tego typu są szczególnie polecane przez Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) przed i po poważnych operacjach onkologicznych.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.