1. Pokrzywa: jest jednym z częściej stosowanych ziół. Jej liście są pełne cennych składników, takich jak prowitamina A, witamina C, witaminy z grupy B, witamina K, flawonoidy, chlorofil, kwasy organiczne, garbniki, żelazo, wapń, siarka, potas, jod,sód oraz fosfor. Prozdrowotne działanie wykazują również korzenie, w których nie brakuje krzemionki, lecytyny, soli mineralnych oraz polisacharydów. Kompozycja takich składników odżywczych, w szczególności prowitamina A, stymuluje syntezę keratyny, która jest jedną z substancji budujących włosy. Działa ona również ochronnie i niweluje negatywny wpływ czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV, chłód czy wysoka temperatura.
Zawarty w pokrzywie krzem zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów, poprawia ukrwienie skóry głowy i pobudza wzrost włosów, w związku z czym na bazie pokrzywy przyrządza się wcierki i napary do masażu skóry głowy. Ekstrakty ziołowe z pokrzywy można znaleźć w wielu preparatach przeznaczonych do stosowania na skórę z łupieżem lub łojotokiem. Oprócz stosowania zewnętrznego, warto regularnie pić napary z pokrzywy, aby cenne składniki działały również od wewnątrz.
2. Skrzyp polny: zawiera on duże ilości krzemu, który jest łatwo rozpuszczalny i dobrze się wchłania. Pierwiastek ten jest ważnym budulcem włosów, skóry oraz paznokci. Oprócz krzemu, w skrzypie zawarte są fitosterole, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, karotenoidy oraz sole glinu i potasu. Z tego względu wyciągi i ekstrakty ze skrzypu polnego wchodzą w skład wielu szamponów i odżywek do włosów. Ziele to zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia je i ogranicza przetłuszczanie się skóry głowy.
Ze skrzypu najlepiej przygotować odwar, który należy pić kilka razy dziennie. Odwar można również stosować jako kompres na skórę głowy, wystarczy opłukać włosy odwarem, owinąć ręcznikiem i spłukać po około 20 minutach.
3. Łopian: w ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie korzeń łopianu, który zawiera między innymi witaminę C, olejki eteryczne, garbniki, siarkę, fosfor oraz związki poliacetylenowe. Łopian korzystnie wpływa na kondycję skóry, łagodzi łojotok oraz łupież. Działa on przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i odżywczo również na włosy. Regularnie stosowany łopian ogranicza wypadanie, wzmacnia cebulki włosów, przyspiesza wzrost, zapobiega przetłuszczaniu się włosów i odnawia strukturę włosów.
W sklepach i aptekach dostępnych jest wiele produktów zawierających łopian, takich jak szampony czy oleje. Równie dobre działanie mają przetwory z korzenia łopianu, które można przygotować samodzielnie w domu. Zalewając korzeń ciepłą wodą można uzyskać napar do płukania włosów, natomiast gotując go przez kilka minut na wolnym ogniu można przygotować odwar do mycia włosów.
4.Tatarak: nie jest tak popularny jak pokrzywa czy skrzyp, ale równie dobrze wpływa na kondycję włosów. Zawiera cenne garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne i witaminę C, dzięki czemu poprawia ukrwienie skóry głowy, przyspiesza wzrost włosów i redukuje łupież. Z tataraku można przygotowywać odwar do płukania włosów lub wcierkę do masażu skóry głowy.
5. Szałwia: jest wykorzystywana przede wszystkim do leczenia schorzeń górnych dróg oddechowych, a mało kto wie, że korzystnie wpływa na kondycję włosów. Ziele to ma właściwości ściągające i przeciwzapalne, zwalcza łupież, hamuje przetłuszczanie się włosów i zapobiega wypadaniu. Stosując płukanki lub wcierki z szałwii należy pamiętać, że może ona delikatnie przyciemniać włosy.
Do produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów stosowane są także rumianek, który łagodzi podrażnienia skóry głowy, działa dezynfekująco i delikatnie rozjaśnia włosy, nagietek działający przeciwgrzybiczo, nawilżająco oraz przeciwzapalnie, a także kora oraz liście brzozy, które zapobiegają nadmiernej utracie włosów, działają przeciwłupieżowo i odkażająco.
Stosując preparaty na bazie ziół bardzo ważna jest systematyczność i regularność. Wiele osób uważa, że stan włosów i paznokci jest odzwierciedleniem ogólnego stanu zdrowia, w związku z czym warto zadbać również o odpowiednią dietę, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.