Cynk - znaczenie biopierwiastka dla organizmu, konsekwencje niedoboru

Cynk to jeden z niezbędnych dla człowieka mikroelementów. Wpływa na procesy metaboliczne w organizmie oraz odpowiada za właściwe stężenie insuliny oraz witaminy A.

Dołącz do nas na Facebooku!

Podstawowe informacje

Organizm ludzki nie jest w stanie funkcjonować bez tego pierwiastka, należącego do grupy metali ciężkich. Jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu . Współdziała z witaminą A. Ponad 70 różnych enzymów wymaga cynku do prawidłowego działania. Jest także integralną częścią tkanek i wpływa na prawidłowe gojenie ran, prawidłowy wzrost i rozwój płodu . Możliwe, że bierze udział w zapobieganiu rozwojowi przeziębienia, wówczas, gdy stosuje się go regularnie.

Zapotrzebowanie

Niemowlęta

Od urodzenia do 1roku życia 5mg dziennie

Dzieci

Od roku do 10 lat 10 mg dziennie

Chłopcy i mężczyźni

15 mg dziennie

Dziewczęta i kobiety

12 mg dziennie

Kobiety w ciąży

15 mg dziennie

Kobiety karmiące

19 mg dziennie

Źródła

Produkty bogate w białko

Mięso

Drób

Produkty pełno pszenne

Niedobory

Objawy: Zahamowanie wzrostu, utrata apetytu, zaburzenia gojenia ran. Niektóre potrawy bogate w błonnik mogą wiązać cynk w przewodzie pokarmowym i zaburzać jego wchłanianie.

Ważne informacje

Pierwszym objawem przedawkowania cynku są wymioty. Niekiedy cynk przechowywany niewłaściwie może wejść w reakcje z kwasami zawartymi w pożywieniu i w ten sposób powodować zatrucia organizmu. Cynk wchodzi także w reakcje wewnątrz organizmu z miedzią powodując niemożność jej wykorzystania. Niektórzy naukowcy z grupy badawczej pod nazwą Massachusetts wiążą chorobę Alzheimera z cynkiem. Sugerują, że cynk wpływa na powstawanie blaszki w mózgowiu osób chorych na tę chorobę.

Czytaj także:

Miedź

ABC witamin

Niby mikro, a żyć się bez nich nie da

Cytrus cytrusowi nierówny

Żurawina (Oxycoccus)

Więcej o: