Jestem uczulony na pyłki brzozy, tymczasem po zjedzeniu jabłka mam obrzęknięte wargi i język. Jak to możliwe?

Liczne, z pozoru różne substancje uczulające mają zbliżoną budowę, dzięki czemu utworzone w organizmach alergików przeciwciała mogą reagować z wieloma z nich.

Jestem uczulony na pyłki brzozy, tymczasem po zjedzeniu jabłka mam obrzęknięte wargi i język. Jak to możliwe?

Liczne, z pozoru różne substancje uczulające mają zbliżoną budowę, dzięki czemu utworzone w organizmach alergików przeciwciała mogą reagować z wieloma z nich.

Przykładowo: silnie pokrewieństwo łączy takie czynniki wywołujące alergię, jak pyłki drzew, traw i chwastów z licznymi owocami i jarzynami. Dlatego osoby uczulone na pyłek brzozy mogą zareagować chorobowo po zjedzeniu jabłka, a osoby uczulone na pyłek pospolitego chwastu bylicy - po zjedzeniu selera. Mówimy wtedy o reakcji krzyżowej, czyli krzyżującym się działaniu kilku alergenów (czynników uczulających). Reakcje krzyżowe na spożywane pokarmy dotyczą najczęściej jamy ustnej i gardła - na przykład po zjedzeniu kawałka kiwi może dojść do obrzęku twarzy. Ale objawy mogą wystąpić także w obrębie dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, wywołując np. napad kataru lub astmy, a także bóle brzucha i biegunkę.

Reakcji krzyżowych można unikać. Po dokładnych badaniach diagnostycznych, które rozpoznają rodzaj uczulenia i z całą pewnością dowiodą, że ktoś reaguje np. na pyłek brzozy, zaleca mu się, by nie jadł jabłek.

Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej.

Więcej o: