Co jeść na śniadanie na diecie niskowęglowodanowej? Jakie pieczywo jest dozwolone?

Mniejsza ilość węglowodanów powinna być kompensowana wyższym spożyciem makroskładników odżywczych, czyli tłuszczu i białka. Jakie zatem potrawy zaleca się osobom na niskowęglowodanowej diecie? Co jeść na śniadanie?

Na czym polega dieta niskowęglowodanowa

Diety niskowęglowodanowe zdobyły popularność w latach 70. XX wieku za sprawą diety dr. Atkinsa. Miał to być sposób na szybkie zyskanie smukłej sylwetki. Do tego typu diet należy m.in. dieta keto oraz dieta paleo. Każda taka dieta ma swoje ograniczenia dotyczące rodzaju i ilości węglowodanów, które można zjeść. Wszystkie jednak opierają się na założeniu, że należy ograniczyć spożycie węglowodanów i zastąpić je białkiem oraz tłuszczem. Dieta niskowęglowodanowa ogranicza więc węglowodany, na przykład te znajdujące się w zbożach, warzywach skrobiowych i owocach i koncentruje na produktach zasobnych w białko i tłuszcz.

Czym są węglowodany

Zacznijmy od przypomnienia, że mamy do czynienia z różnego rodzaju węglowodanami. I tak węglowodany dzielimy na węglowodany proste naturalne, takie jak laktoza (w mleku) i fruktoza (w owocach). Do tego dochodzą węglowodany proste rafinowane, takie jak cukier stołowy. Wśród węglowodanów złożonych wyróżnia się złożone naturalne (to składnik znajdujący się w pełnych ziarnach zbóż i roślinach strączkowych) oraz węglowodany złożone rafinowane (np. biała mąka).

Naturalne węglowodanów znajdziemy zatem w ziarnach zbóż, owocach, warzywach, roślinach strączkowych, mleku, orzechach. Natomiast rafinowane węglowodany, takie jak cukier lub biała mąka, są zwykle w produktach wysokoprzetworzonych, w tym w białym pieczywie i makaronach, w ciasteczkach, ciastach, słodyczach oraz w słodkich napojach gazowanych i w innych napojach słodzonych cukrem.

Węglowodany są dla organizmu podstawowym źródłem energii. Podczas procesu trawienia rozkładane są na cukry proste, takie jak glukoza i w tej postaci uwalniane do krwi. Węglowodany złożone trawione są dłużej, a więc mają mniejszy wpływ na skoki cukru we krwi. Pomaga w tym także obecność błonnika w takich produktach jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Nadmiar glukozy magazynowany jest w wątrobie i mięśniach, część ulega przemianie w tkankę tłuszczową. Celem diety niskowęglowodanowej jest ograniczenie dostępu do węglowodanów - w takiej sytuacji organizm jako źródło energii zaczyna wykorzystywać zmagazynowany tłuszcz.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Co jeść na śniadanie na diecie niskowęglowodanowej?

Ogólnie rzecz biorąc, dieta niskowęglowodanowa koncentruje się na białkach, niektórych warzywach nieskrobiowych i ogranicza spożycie węglowodanów do 20-60 g na dzień (trzeba mieć jednak na uwadze, że istnieją różne rodzaje diet niskowęglowodanowych, od bardzo rygorystycznych po dość umiarkowane). Ograniczenia dotyczą: zboża, roślin strączkowych, owoców, pieczywa, słodyczy, makaronów i warzyw skrobiowych, czasem też orzechów i nasion. Warzywa skrobiowe to ziemniaki, kukurydza i fasola, a nieskrobiowe to brokuły, pomidory i cukinia.

Innymi słowy, stosując dietę niskowęglowodanową koncentrujemy się na daniach białkowo-tłuszczowych. Jeśli chodzi o śniadania, można się spotkać z zaleceniem, aby 70-80 proc. kalorii pochodziło z tłuszczów, 20-25 proc. z białka, a tylko 5-10 proc. z węglowodanów.

Niskowęglowodanowe śniadania to dla przykładu:

  • jajecznica na boczku
  • jajka w majonezie (najlepiej domowej roboty)
  • jajka sadzone z bekonem
  • pasta awokado z dodatkiem twarogu
  • pasta z tuńczyka i jajek
  • sałatka z kurczakiem
  • omlety z dodatkiem łososia
  • omlety z pieczarkami
  • frankfurterki
  • szakszuka
  • produkty mleczne, w tym tłusty lub półtłusty ser i śmietana jako dodatek do potraw
  • warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak ogórek, pomidor, papryka
  • owsianka z dodatkiem siemienia lnianego lub orzechów

Niestety, nie wolno nam do tego dodać zwykłego pieczywa czy naleśników z białej mąki. Zamiast tego możemy spróbować upiec chleb niskowęglowodanowy z takich składników jak ziarno sezamu, łuskanego, słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni, mąki migdałowej, oleju kokosowego i jajek. Albo smaczny, wilgotny chleb niskowęglowodanowy z ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego oraz twarogu. Internet pełen jest tego typu przepisów.

Więcej o: