Odczuwasz nerwowość i osłabienie? To mogą być objawy poważnego niedoboru. Poznaj całą listę niepokojących symptomów

Źle zbilansowana dieta może poskutkować groźnymi niedoborami, które prowadzą do rozwoju chorób zagrażających nawet naszemu życiu. Poza witaminą D3, której niedobory są w naszej szerokości geograficznej dość powszechne, innym składnikiem, którego brakuje wielu osobom jest witamina B12. Poznaj objawy, które powinny zwrócić twoją uwagę.

Witaminy i minerały są paliwem dla naszego organizmu. Potrzebujemy ich, by wszystkie układy w ciele funkcjonowały prawidłowo, dzięki czemu czujemy się świetnie, a wyniki badań krwi wychodzą książkowo. Jednym z ważnych składników jest witamina B12. Jej niedobory są najczęściej zauważane u osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską, zapominających jednocześnie o suplementacji tej witaminy. Czy niedobory B12 są groźne i jak się objawiają? Lepiej wiedzieć to zawczasu. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czy wapno leczy objawy alergii? [NaZdrowie]

Objawy niedoboru witaminy B12. Lepiej nie ignoruj tych sygnałów

Witamina B12 odpowiada za utrzymanie prawidłowej pracy mięśni, tworzenie neuroprzekaźników i wytwarzanie energii w komórkach. Jej obecność w diecie jest więc szalenie ważna. To również witamina B12 jest niezbędna do uzyskania aktywnej formy kwasu foliowego, która jest istotna dla kobiet planujących ciąże lub już w niej będących. Co więcej, B12 wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawia kondycję włosów i bierze udział w wielu ważnych reakcjach biochemicznych. 

Jakie są najczęściej występujące objawy niedoboru tego związku? To przede wszystkim:

  • osłabienie,
  • męczliwość,
  • zawroty głowy,
  • trudności z koncentracją,
  • bladość skóry,
  • anemia,
  • nerwowość,
  • stany lękowe,
  • drżenie mięśni,
  • zaburzenia równowagi.

Jeśli zauważyłeś u siebie któryś z podanych objawów, skontaktuj się ze swoim lekarzem rodzinnym. Niektóre z symptomów łatwo pomylić ze zwykłym przemęczeniem lub gorszym samopoczuciem spowodowanym niekorzystnym biometem. Jeśli objawy pojawiają się jednak często, warto zbadać krew pod kątem niedoboru witaminy B12.

Co jeść, by zapobiegać niedoborom. Postaw na dobrze zbilansowaną dietę

Aby zapobiegać niedoborom, nie tylko tym dotyczącym witaminy B12, ale również wszystkich innych, kluczem jest zdrowa i dobrze zbilansowana dieta. Powinny znaleźć się w niej świeże warzywa i owoce, produkty z pełnych zbóż, dobrej jakości nabiał, kiszonki i zdrowe tłuszcze, zawarte przykładowo w orzechach, czy awokado. W przypadku diet eliminacyjnych, takich jak dieta roślinna lub wegetariańska, trzeba z kolei zadbać o suplementację składników, których nie pobieramy z żywności. Najlepiej wybierać wysokiej jakości suplementy, a wybór skonsultować z lekarzem rodzinnym lub specjalistą.

Co zaś jeść, by zapobiegać konkretnie niedoborom witaminy B12? Duże ilości tego związku znajdziesz w:

  • tłustych rybach,
  • mięsie wołowym,
  • podrobach,
  • owocach morza,
  • mleku i jogurtach.

Spróbuj wkomponować te produkty do codziennej diety i staraj się spożywać je regularnie, w towarzystwie innych zdrowych dodatków. Twoje ciało z pewnością ci za to podziękuje i odwdzięczy się nienagannym zdrowiem i świetnym samopoczuciem.

Więcej o: