Przejściowy ostry stan zapalny towarzyszy wielu chorobom, ponieważ jest częścią mechanizmu zdrowienia, jak to jest choćby w przypadku infekcji. Po rozprawieniu się z patogenem organizm powraca zwykle do równowagi. Bywa jednak, że układ immunologiczny nie wyhamowuje, nadal "walczy", nawet z własnymi komórkami, co jest podstawową cechą chorób autoimmunologicznych. Przewlekły, nawracający stan zapalny towarzyszy wielu chorobom, w tym otyłości, cukrzycy, chorobom serca i wielu innym.
Z przewlekłymi stanami zapalnymi walczy się lekami, ale nie tylko. Pewnym wsparciem może być odpowiednia dieta oraz ruch fizyczny. Dieta przeciwzapalna opiera się o składniki, które w naturalny sposób łagodzą stany zapalne w organizmie, istnieją bowiem pokarmy, które sprzyjają zapaleniom oraz takie, które zawierają związki, zwane przeciwutleniaczami. To one pomagają organizmowi w walce ze stanem zapalnym, są więc podstawą diety przeciwzapalnej.
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to związki chemiczne pomagające w pozbyciu się z organizmu nadmiaru wolnych rodników (to cząsteczki zawierające niesparowany elektron, powstają w procesie oddychania komórkowego). Wolne rodniki pełnią zarówno pozytywną, jak i negatywną rolę w organizmie. Są niezbędne w wielu procesach przebiegających w ciele, jednocześnie ich nadmiar bywa szkodliwy (przyspieszają starzenie, przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, zapalenia stawów, depresji i choroby Alzheimera).
Antyoksydanty to związki chemiczne hamujące reakcje utleniania, w wyniku których powstają wolne rodniki, czyli oksydanty. Znamy antyoksydanty endogenne i egzogenne. Przeciwutleniacze endogenne to te, które produkuje sam organizm (to aminokwasy i enzymy), egzogenne natomiast muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Za najlepsze antyoksydanty uznaje się witaminy C, E i A, karotenoidy (np. beta-karoten), flawonoidy, a także cynk, selen, potas. I tutaj dochodzimy do diety przeciwzapalnej. Wśród diet, które można uznać za przeciwzapalne znajdują się: dieta śródziemnomorska, dieta DASH, a także dieta wegetariańska i wegańska.
Przede wszystkim to dieta tak zbilansowana, aby zawierała wszystkie potrzebne organizmowi związki, a zatem nie może to być dieta oparta na jednym głównym składniku. Zasadą jest różnorodność. Pokarm musi nam dostarczyć odpowiednich ilości białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów, witamin, minerałów, błonnika oraz wody. Dieta przeciwzapalna zawiera błonnik pokarmowy, który łagodzi stan zapalny i reguluje pracę jelit. Taka dieta wspiera także prawidłową kondycję mikroflory jelitowej, od której, jak wiadomo, w dużym stopniu zależy odporność całego organizmu.
W diecie przeciwzapalnej powinny się znaleźć następujące artykuły spożywcze:
Produkty, które nasilają stany zapalne (a więc należy ich unikać lub poważnie ograniczyć):
- Jedno z najpotężniejszych narzędzi do zwalczania stanów zapalnych pochodzi nie z apteki, ale ze sklepu spożywczego. Wiele badań eksperymentalnych wykazało, że składniki żywności i napojów mogą mieć działanie przeciwzapalne – mówi dr Frank Hu, profesor żywienia i epidemiologii na Wydziale Żywienia w Harvard School of Public Health.
Źródła: www.health.harvard.edu, ncez.pzh.gov.pl