Jak nie podjadać w nocy? Dzięki tym trzem sposobom pozbędziesz się dodatkowych kilogramów

Nocne podjadanie może zrujnować naszą dietę, szczególnie jeżeli lubimy sięgać po wysokokaloryczne przekąski. Jak sobie radzić z takim niefortunnym nawykiem?

Niewielka, zdrowa przekąska wieczorem nie jest jeszcze takim wielkim "grzechem". Jak podkreślają dietetycy, kluczem jest nie tyle kiedy jemy, ale co i w jakich ilościach. Wiadomo bowiem, że zasypianie z burczącym brzuchem też nam nie służy, nie mówiąc już o osobach, które mają cukrzycę. Wtedy niewielka, najlepiej wysokobiałkowa wieczorna przekąska pomaga utrzymać cukier w ryzach w ciągu nocy. Co innego, gdy późno wieczorem sięgamy po chipsy czy ciasteczka, czy podobne, mało wartościowe produkty.

- Problemem nie tyle jest czas, co jakość jedzenia. Nieprzetworzona żywność odżywia i zapewnia stabilność nastroju, cyklu snu, energii i apetytu, podczas gdy żywność przetworzona działa odwrotnie - mówi dr Joan Ifland w rozmowie z serwisem "Prevention".

Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!

Jak nie podjadać w nocy?

Oto, jak możemy walczyć z chęcią do nocnego podjadania:

  1. Po pierwsze, trzeba zadbać o jakość tego, co jemy w ciągu dnia. Niech to będą regularne posiłki, dobrze zbilansowane, to znaczy składające się z wszystkich głównych grup żywności w odpowiednich proporcjach. Dobrym pomysłem jest tak zwana metoda talerzowa - połowę powinny zapełnić owoce i warzywa, jedną czwartą chude białka i jedną czwartą węglowodany zawierające jak najwięcej błonnika. Zarówno białko, jak i błonnik, zwiększają uczucie sytości, dzięki czemu zapobiegają podjadaniu między posiłkami i zmniejszają chęć na przegryzki po kolacji.
  2. Warto też ustalić godzinę ostatniego posiłku i twardo się tego trzymać. Zamiast ogólnego hasła „żadnego podjadania przed snem", łatwiej jest zastosować twardą zasadę „żadnego jedzenia po godzinie (powiedzmy) 19-tej. Kluczem jest też regularność w spożywaniu posiłków w ciągu dnia. Nie możemy się od rana głodzić, aby potem, pod wieczór" "rzucać" na jedzenie. - Zbyt długie oczekiwanie na następny posiłek może spowodować, że poczujesz się głodny, więc będziesz bardziej skłonny do objadania się - przypominają dietetycy z "Prevention".
  3. Napadom głodu między posiłkami możemy przeciwdziałać, zjadając kawałek owocu czy garść orzechów. Na zakończenie posiłku warto też zjeść deser w postaci owocu lub sera, aby zaspokoić apetyt na słodkie czy słone przegryzki. Najlepiej też jest - po prostu - ograniczyć ilość kupowanych wysokoprzetworzonych produktów, przede wszystkim przekąsek. Jeśli w kuchni nie będziemy przechowywać różnego rodzaju ciastek, ciasteczek, precli czy chipsów, to stracimy też możliwość zaspokajania zachcianek niezdrowym jedzeniem.
Więcej o: