Co jeść na śniadanie przy SIBO i czy można pić rano kawę? Te zasady warto znać

W przypadku tej choroby konieczne staje się stosowanie diety bez laktozy i o niskiej zawartości tak wanych cukrów fermentujących. Nie można też przesadzić z ilością błonnika. Co zatem możemy jeść bez obaw?

SIBO to skrót od angielskiej nazwy small intestinal bacterial overgrowth, czyli przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego i oznacza, że flora bakteryjna jelita grubego przedostała się do światła jelita cienkiego i tam zaczęła się namnażać. Nadmiar bakterii obecnych w jelicie cienkim powoduje, że zużywają one potrzebne organizmowi składniki odżywcze, co może skutkować niedożywieniem. Metabolity bakterii mogą również uszkodzić wyściółkę jelita cienkiego i jeszcze bardziej utrudnić wchłanianie składników odżywczych.

Najczęstsze objawy SIBO to:

  • uczycie pełności w brzuchu
  • ból i skurcze brzucha
  • wzdęcia i gazy
  • biegunka (najczęściej wodnista)
  • stolce tłuszczowe
  • niewyjaśniona żadną dietą utrata wagi

SIBO może być powikłaniem pooperacyjnym, zdarza się także przy cukrzycy, zespole jelita drażliwego (IBS), uchyłkowatości jelita cienkiego i innych schorzeniach wpływających na ruchliwość jelit. Leczenie wwymaga przyjmowania antybiotyków lub leków przyspieszających pracę jelit. W przypadku znacznego niedożywienia chorym podaje się płyny dożylne. Pomocna może być także dieta bez laktozy i tak zwana dieta o niskiej zawartości FODMAP. To skrót oznaczający węglowodany łatwo fermentujące i słabo wchłaniane, do których zalicza się fruktozę, laktozę, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe (w tym sztuczne środki słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol).

Co jeść na śniadanie przy SIBO?

Odpowiednia dieta powinna złagodzić objawy i pomóc w leczeniu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, a niektóre osoby mogą jej potrzebować przez dłuższy czas. Podstawowe zasady diety przy SIBO: posiłki mogą zawierać tylko umiarkowane ilości błonnika, pozostawać niskotłuszczowe i ubogie w niektóre węglowodany, które stanowią pożywkę dla bakterii. Dozwolone cukry to glukoza, sacharoza, aspartam, sacharyna. Należy unikać laktozy (mleka), koncentratu fruktozy, laktulozy, sukralozy, mannitolu, sorbitolu (np. guma bez cukru), oligosacharydów (mleko sojowe), syropu kukurydzianego (mają go zwykłe napoje gazowane i wiele innych słodzonych potraw). Ważne jest, aby przyjmować probiotyki 1-2 razy dziennie zgodnie z zaleceniami oraz pić sporo wody przy każdym posiłku oraz między posiłkami.

Możemy jeść:

  • biały chleb, bułki, krakersy
  • gotowane i rafinowane płatki zbożowe (kasza, płatki kukurydziane)
  • biały ryż, makaron ryżowy
  • zboża bezglutenowe, takie jak owies i komosa ryżowa
  • owoce w puszkach (ale te bez dodatku cukru), mus jabłkowy, morele, dojrzałe banany, obrane świeże owoce
  • delikatne, gotowane warzywa, niewielkie ilości sałaty, pomidory, sos pomidorowy (ale nie ostry), ogórki, ziemniaki, kantalupa, fasolka szparagowa 
  • pieczone, gotowane, duszone, podgrzewane w kuchence mikrofalowej mięso lub ryby, bardzo delikatne kurczaki, indyka, cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę, chudą wieprzowinę
  • tofu
  • jedno gotowane jajko dziennie
  • tuńczyk, krewetki, kraby
  • chude wędliny
  • klarowne zupy na bazie bulionu
  • margarynę zwykłą i o obniżonej zawartości tłuszczu, masło, majonez, olej, oliwę z oliwek
  • orzechy i nasiona, takie jak orzechy makadamia, orzechy włoskie i pestki dyni
  • alternatywy dla produktów mlecznych, takie jak mleko migdałowe i mleko bez laktozy

Radzi się, aby na czas stosowania diety zmniejszyć radykalne ilości wypijanej mocnej kawy i herbaty, unikać alkoholu, napojów gazowanych i dosładzanych sorbitolem, ksylitolem, mannitolem lub erytrytolem.

Zobacz wideo Czy bakterie jelitowe wpływają na nasze zachowanie [NaZdrowie]
Więcej o: