Składniki resztkowe to te składniki, które nie ulegają strawieniu i ostatecznie zostają wydalone z organizmu. Należy do nich błonnik pokarmowy, który znajduje się w nasionach, skórkach i częściach strukturalnych pokarmów roślinnych. Dorosły człowiek powinien spożywać od 25 do 30 gramów błonnika dziennie. Stosowanie diety bogatoresztkowej wymaga jednak zwiększenia ilości zjadanego błonnika do 50-70 gramów na dzień.
Dieta bogata w błonnik pokarmowy jest pomocna przy zaparciach, chorobie uchyłkowej w fazie nieostrej, przy hemoroidach, zaburzeniach czynnościowych jelit. Ponadto służy osobom z miażdżycą, kamicą żółciową, diabetykom. Głównym celem diety bogatoresztkowej jest bowiem pobudzenie motoryki jelit oraz uregulowanie ich perystaltyki. Dieta z wysokim poziomem błonnika przyczynia się do zwiększania mas kałowych (ponieważ błonnik wchłania wodę) i przyspieszenia pasażu jelit, błonnik opóźnia ponadto wchłanianie glukozy z posiłku oraz zapewnia uczucie sytości, pomoże też obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Głównymi źródłami błonnika są produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Sięgajmy po pieczywo pełnoziarniste lub po biały chleb o większej zawartości błonnika, z dodatkami (na przykład z ziarnami czy suszonymi kawałkami owoców). Ważne jest, aby makaron, który wybieramy do posiłku, powstał z mąki z pełnego przemiału. Może to być też kasza bulgur (powstaje z ziaren pszenicy azjatyckiej odmiany durum) lub brązowy ryż, a także kasze - gryczana, jaglana, jęczmienna. Na śniadanie lepiej jest wybrać płatki pełnoziarniste lub - najlepiej - owsiankę. Jednym z najbardziej zasobnych w nierozpuszczalny błonnik produktów są otręby (produkt uboczny produkcji kaszy i mąki).
Do gulaszu i sałatek dodajmy rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica lub ciecierzyca. Znakomitym źródłem błonnika są też warzywa i owoce zjadane w całości, wraz ze skórką. Wśród warzyw warto zwrócić uwagę na zielone liściaste oraz brokuły czy kalafior. Należy zrezygnować lub przynajmniej ograniczyć spożywanie słodyczy i produktów bogatych w cukry oraz tłuszcze.
Dieta z wysoką zawartością błonnika nic nam nie da, jeżeli nie będziemy pili przy tym odpowiednich ilości wody czy innych (niesłodzonych) napojów. Generalnie powinniśmy wypijać około dwóch litrów płynów dziennie. Pić możemy wodę, ale też zieloną herbatę czy ziółka, które wspierają trawienie lub działają rozkurczająco (a ponadto takie napoje także dostarczają błonnika).