Zespół do spraw Suplementów Diety to organ opiniodawczo-doradczy Głównego Inspektora Sanitarnego. Do zadań Zespołu należy, między innymi, przygotowywanie listy składników roślinnych z uwzględnieniem ich maksymalnych dawek w suplementach diet oraz monitorowanie interakcji i działań niepożądanych suplementów diety. Od 2021 roku eksperci sporządzają także i uzupełniają listę substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane w produkcji suplementów diety.
Wśród substancji niedozwolonych znajdują się obecnie: ewodiamina, grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs), higenamina, hordenina, a także chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny, pieprz metystynowy (Piper methysticum), pankreatyna, ibutamoren, DMAA, ligandrol, ostaryna, andaryna, Rad-140, świerzbiec właściwy.
Od ubiegłego roku na liście substancji, które nie powinny być stosowane w żywności ani w produkcji żywności znajduje się ekstrakt z liści aloesu. Eksperci GIS powołują się na opinię wydaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) już w 2018 r., gdzie ostrzeżono, że ekstrakt z liści aloesu i strukturalny analog dantronu, są rakotwórcze. W badanach in vitro wykazano, że związki hydroksyantracenowe i pochodne, takie jak emodyna, aloe-emodyna, strukturalnie pokrewny dantron - mogą działać genotoksycznie (to zdolność substancji do uszkadzania DNA w komórkach).
W związku z nowymi danymi, Zespół do spraw Suplementów Diety uchylił uchwałę ze stycznia 2019 r., dotyczącą stosowania preparatów z liści aloesu (ekstraktów, soku i żelu) jako składników suplementów diety (Uchwała nr 4/2022).
- Biorąc pod uwagę szkodliwy wpływ na zdrowie, związany z narażeniem na w.w. substancje oraz fakt, że nie można ustalić dziennego spożycia pochodnych hydroksyantracenu, które nie budzi obaw o zdrowie człowieka, substancje te nie powinny być dodawane do żywności ani stosowane w produkcji żywności - pisze GIS. Zwraca też uwagę, że szkodliwe związki hydroksyantracenowe i pochodne można usunąć z preparatów roślinnych za pomocą filtrowania.
Źródło: gov.pl