Co jeść, żeby nie mieć wzdęć, a czego unikać? Uważaj na te produkty

Jeśli masz problem ze wzdęciami upewnij się, jaki pokarm je powoduje, aby móc usunąć je ze swojej diety. Spróbuj też częściej wychodzić po posiłku na spacer, dzięki czemu poprawisz motorykę przewodu pokarmowego.

Niewielkie wzdęcia są sprawą normalną, związaną z procesem trawienia pokarmu. Problem zaczyna się, gdy w jelitach gromadzi się nadmierna ilość gazów i powoduje dyskomfort. Nadmierne gazy mogą być spowodowane połykaniem powietrza podczas jedzenia lub też spożywaniem pokarmów trudnych do strawienia. Czasami są również oznaką pogarszającego się stanu zdrowia. Możliwe przyczyny to zaparcia, zespół jelita drażliwego, celiakia lub nietolerancja laktozy.

Nadmierne gazy mogą być także skutkiem ubocznym niektórych leków, m.in.: niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), takich jak ibuprofen, niektórych środków przeczyszczających, leków przeciwgrzybiczych czy statyn.

Co jeść, aby zmniejszyć gazy i wzdęcia?

Dietetycy radzą, aby włączyć do swojej diety takie produkty jak: 

  • czerwone mięso, drób lub ryby
  • warzywa nieskrobiowe, takie jak warzywa liściaste i papryka
  • produkty fermentowane, takie jak kefir 
  • owoce, takie jak jagody, ale zjadane z umiarem 
  • ryż, komosa ryżowa lub owies 
  • chleb bezglutenowy lub chleb ryżowy

Najbardziej "bezpieczne" są wołowina, kurczak, jajka, ryby, indyk, ale zjadane bez sosów czy panierki, które same w sobie mogą być wzdymające, jeśli zawierają dodatek cukru, czosnku lub cebuli. Wśród warzyw korzystniej jest jeść: paprykę, ogórki, koper włoski, jarmuż, szpinak, sałata, zielona fasolka, pomidory, cukinia. Ryzyko wystąpienia niepożądanych gazów jest najmniejsze, gdy sięgasz po: jagody, winogrona, kiwi, ananasa, maliny czy truskawki. Dla ogólnego stanu zdrowia jelit dobrze jest wybierać też żywność fermentowaną, w tym kiszone warzywa, kefir, jogurt czy kombucza. A aby uniknąć produktów pszennych, które są wzdymające, sięgnijmy po chleb bezglutenowy, chleb ryżowy, owies, ryż brązowy lub biały, komosę ryżową.

Zobacz wideo Wzdęcia i zgaga po przejedzeniu? Poczuj szybko ulgę (naturalnie)

Jedzenie, które sprzyja wzdęciom

To przede wszystkim żywność bogata w określone rodzaje węglowodanów (cukry i skrobię), błonnik rozpuszczalny (błonnik rozpuszczający się w wodzie) lub jedno i drugie. Chodzi o to, że tego typu substancje nie są całkowicie wchłaniane w jelicie cienkim i przechodzą do jelita grubego, aby tam ulegać rozkładowi przez bakterie jelitowe. I to właśnie ten proces powoduje, że powstaje gaz, który napiera na ścianki jelita i powoduje uczucie, jakby w naszym brzuchu "rósł balon". Aby tego uniknąć trzeba jeść mniej węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, co z kolei nie zawsze jest możliwe i zdrowe (błonnik jest ważny dla pracy układu pokarmowego).

- Ważne jest, aby wiedzieć, że pewna ilość gazów jest zjawiskiem normalnym i że wiele produktów powodujących gazy, takich jak fasola i brokuły, jest dla ciebie dobra - przypominają dietetycy w serwisie verywellhealth.

Przykładowe pokarmy, które mogą pogorszyć wzdęcia:

  • warzywa, takie jak kapusta, cebula i brukselka
  • zboża, takie jak pszenica czy owies
  • rośliny strączkowe, w tym fasola i soczewica
  • produkty mleczne
  • drożdże w wypiekach, takich jak chleb

Ponadto napoje gazowane i piwo, a także sztuczne słodziki (sorbitol i mannitol) mogą powodować gromadzenie się gazów w przewodzie pokarmowym. Do tego suplementy błonnikowe, szczególnie jeśli zawierają babkę płesznik.

Więcej o: