Gazy w jelitach to produkt uboczny działania bakterii w jelitach, które wykonują swoją pracę i rozkładają błonnik, cukry i skrobię z pożywienia. Nagromadzenie gazów w jelitach wiąże się ze spowolnieniem procesu trawienia, na przykład gdy nasza dieta jest uboga w błonnik. Niekiedy spowolnienie trawienia to efekt uboczny stosowania pewnych leków (opioidowych, antycholinergicznych). Za nawracające epizody gazów jelitowych odpowiada czasem nietolerancja pokarmowa, w tym nietolerancja laktozy. Eksperci radzą, aby w takich przypadkach zwrócić uwagę na na pokarmy, które jemy. Jeśli uda nam się zidentyfikować, które z nich powodują problemy z jelitami i gazami, starajmy się je ograniczyć. Można wówczas poprosić o pomoc lekarza, który zaproponuje modyfikację diety lub przyjmowanie tabletek enzymatycznych, albo inne metody leczenia.
Do najczęstszych przyczyn bólu brzucha i gazów należą:
Wśród domowych sposobów na gazy jelitowe królują herbatki ziołowe. Najlepiej jest przy tym pić je regularnie, tak aby zapobiec dolegliwości, zanim ta przysporzy nam bólu. Oprócz ziół pomocne są: ruch fizyczny, picie około 2 litrów płynów (ale nie napojów gazowanych), sięganie po probiotyki (pijmy jogurty, kefir, mleko zsiadłe), masaż czy rozgrzewanie brzucha. Aby zapobiegać gazom po jedzeniu dobrze jest pożuć plasterek imbiru lub liść mięty pieprzowej.
Chodzi tutaj o kminek, jedną z najbardziej pomocnych roślin w przypadku gazów jelitowych. Kminek ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe, dzięki czemu może złagodzić dolegliwości towarzyszące wzdęciom. Można go dodawać do potraw z kapustą, fasolą i innymi warzywami strączkowymi, a także do zup, sałatek oraz pieczywa, aby poprawić trawienie. Kminek można też pić w postaci herbatki. Łyżeczkę zmielonego kminku zalewamy szklanką wody i odstawiamy do naciągnięcia (na 15 minut), a następnie cedzimy i pijemy. Drobno zmielony kminek można też po prostu zjeść, popijając czystą, niegazowaną wodą. Kminek zwykle przynosi ulgę po kilku godzinach.
Inne zioła i przyprawy, pomocne przy gazach jelitowych: