Co pić i jeść rano na śniadanie przy refluksie? Lista produktów, których lepiej unikać

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. W przypadku osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy to zdanie jest jak najbardziej prawdziwe. Dobrze skomponowane śniadanie może bowiem złagodzić objawy refluksu żołądkowego i zapobiec atakom choroby w ciągu dnia.

Przy refluksie żołądkowo-przełykowym ważny jest jadłospis i sposób przygotowywania posiłku. Nasza dieta powinna być lekkostrawna, bez produktów nasilających objawy choroby, czyli nadmierne wydzielanie soków żołądkowych. Zaleca się też, aby jeść mniejsze porcje, ale za to częściej, minimum 5-6 razy dziennie i regularnie, o stałych godzinach. Dla chorego z refluksem ważne jest, aby zjadał swoje posiłki w spokoju, bez pośpiechu, dobrze przeżuwając jedzenie, aby potem żołądek nie musiał się nadmiernie napracować, bo to oznacza większe ryzyko, że trawiony pokarm zacznie się cofać w kierunku przełyku. Objawy są najsilniejsze około 1-2 godziny po posiłku. W okresie szczególnego nasilenia choroby zaleca się nawet, aby potrawy miały postać papki, ponieważ wtedy żołądek łatwiej i szybciej pracuje. Objawy refluksu można nieco złagodzić pijąc niegazowaną wodę z dodatkiem wapnia lub chude mleko. Mleko warto też dodawać do herbaty, kawy i soków, ponieważ neutralizuje ono kwaśną treść żołądkową.

Pomysły na śniadanie dla osób z refluksem żołądkowym

Podstawą dobrego śniadania, szczególnie dla osób z refluksem, jest białko. Znajdziemy go w chudym mleku, białym serze, jajkach czy w chudych rybach i chudym mięsie. Ważny jest też sposób przygotowywania potraw: nie smażone, a gotowane tradycyjnie lub na parze, bez tłuszczu (dodajemy go dopiero na koniec gotowania). Korzystna jest tak zwana biała dieta, oparta na mleku, wodzie, ziemniakach, siemieniu lnianym, chudym drobiu i chudych rybach z dodatkiem czerstwego pieczywa pszennego.

Co jeść na śniadanie przy refluksie? Oto kilka pomysłów:

  • mleko, mleko zsiadłe, jogurt naturalny, może być z owocami
  • owsianka z dodatkiem przetartych owoców
  • jajka na miękko, jajecznica przygotowana na parze
  • chudy i półtłusty twarożek, serek homogenizowany, ser ricotta
  • kurczak lub indyk
  • pieczywo pszenne
  • koktajl owocowy z dodatkiem mleka migdałowego lub owsianego
  • tost z awokado
  • młode i soczyste warzywa, takie jak marchew, kabaczki, dynia, szpinak, cukinia, buraki i szparagi, ziemniaki, dynia
  • koktajle warzywne ze szpinakiem, sałatą i jarmużem
  • dojrzałe i soczyste owoce bez skórki i pestek (najlepiej jako przeciery lub gotowane), tak zwane alkaliczne, czyli jabłka, banany, morele, awokado, gruszki i jagody
  • zupy mleczne

Jako napój najlepiej posłużą nam herbatki ziołowe (ale nie miętowe), owocowe, z imbirem, słaba herbata, woda mineralna niegazowana oraz rozcieńczone np. mlekiem soki warzywne i owocowe (poza cytrusowymi).

Zobacz wideo 5 popularnych typów brzuchów. Jaki masz ty i o czym to świadczy?

Lista produktów, których lepiej unikać przy refluksie

Są produkty i potrawy, które mogą spowodować, że objawy refluksu jeszcze się pogorszą. Wśród tych produktów znajdują się:

  • czekolada oraz wszelkie inne produkty zawierające czekoladę
  • ciężkie ciasta
  • pełnotłuste produkty mleczne
  • potrawy ciężkostrawne, tłuste i smażone na tłuszczu
  • wysokotłuszczowe mięsa i przetwory, takie jak kiełbasa i bekon
  • omlety, jajka i placki ziemniaczane smażone na maśle lub oleju i zawierające przyprawy
  • potrawy wzdymające ani ostro przyprawione
  • bardzo kwaśne potrawy
  • cebula, czosnek, ostre przyprawy
  • potrawy marynowane i wędzone
  • konserwowane mięsa i ryby
  • gotowe zupki i kostki bulionowe
  • ciężkie, zawiesiste sosy
  • wywary z kości, mięsa lub grzybów
  • woda gazowana i słodkie napoje gazowane
  • mięta
  • owoce cytrusowe (kwaśne owoce)
  • sok pomarańczowy, sok grejpfrutowy i sok pomidorowy
  • kofeina
  • alkohol
  • nadmiar soli
Więcej o: