Przy refluksie żołądkowo-przełykowym ważny jest jadłospis i sposób przygotowywania posiłku. Nasza dieta powinna być lekkostrawna, bez produktów nasilających objawy choroby, czyli nadmierne wydzielanie soków żołądkowych. Zaleca się też, aby jeść mniejsze porcje, ale za to częściej, minimum 5-6 razy dziennie i regularnie, o stałych godzinach. Dla chorego z refluksem ważne jest, aby zjadał swoje posiłki w spokoju, bez pośpiechu, dobrze przeżuwając jedzenie, aby potem żołądek nie musiał się nadmiernie napracować, bo to oznacza większe ryzyko, że trawiony pokarm zacznie się cofać w kierunku przełyku. Objawy są najsilniejsze około 1-2 godziny po posiłku. W okresie szczególnego nasilenia choroby zaleca się nawet, aby potrawy miały postać papki, ponieważ wtedy żołądek łatwiej i szybciej pracuje. Objawy refluksu można nieco złagodzić pijąc niegazowaną wodę z dodatkiem wapnia lub chude mleko. Mleko warto też dodawać do herbaty, kawy i soków, ponieważ neutralizuje ono kwaśną treść żołądkową.
Podstawą dobrego śniadania, szczególnie dla osób z refluksem, jest białko. Znajdziemy go w chudym mleku, białym serze, jajkach czy w chudych rybach i chudym mięsie. Ważny jest też sposób przygotowywania potraw: nie smażone, a gotowane tradycyjnie lub na parze, bez tłuszczu (dodajemy go dopiero na koniec gotowania). Korzystna jest tak zwana biała dieta, oparta na mleku, wodzie, ziemniakach, siemieniu lnianym, chudym drobiu i chudych rybach z dodatkiem czerstwego pieczywa pszennego.
Co jeść na śniadanie przy refluksie? Oto kilka pomysłów:
Jako napój najlepiej posłużą nam herbatki ziołowe (ale nie miętowe), owocowe, z imbirem, słaba herbata, woda mineralna niegazowana oraz rozcieńczone np. mlekiem soki warzywne i owocowe (poza cytrusowymi).
Są produkty i potrawy, które mogą spowodować, że objawy refluksu jeszcze się pogorszą. Wśród tych produktów znajdują się: