O której godzinie najlepiej jeść kolację, żeby mieć niski cukier? Ważne też są śniadania

Kluczem do zdrowia i uregulowania poziomu cukru we krwi jest regularność posiłków. Ale nie tylko. Coraz więcej dowodow wskazuje na to, że pora spożywania śniadań i kolacji, ma spore znaczenie.

Na łamach czasopisma "International Journal of Epidemiology" możemy się zapoznać z wynikami najnowszych badań, przeprowadzonych przez hiszpańskich naukowców, którzy sprawdzili, czy istnieje związek pomiędzy porami posiłków a częstością występowania cukrzycy typu 2. Badaniami objęto ponad 103 tys. dorosłych osób. Średni wiek uczestników na początku eksperymentu wynosił 43 lata, a średni czas obserwacji - 7,3 roku. W tym okresie badani mieli za zadanie skrupulatnie zapisywać godzinę posiłku. Gdy naukowcy przystąpili do analizy danych, w grupie stwierdzono 963 nowe zachorowania na cukrzycę typu 2. Co pokazały badania?

Pora śniadania a ryzyko zachorowania na cukrzycę

Okazuje się, że godzina, o której spożywamy śniadanie, może mieć pewien związek z wystąpieniem cukrzycy typu 2. W porównaniu z uczestnikami, którzy zwykle jedli swój pierwszy posiłek przed godziną 8 rano, osoby jedzące późniejsze śniadanie, po godzinie 9, zapadały na cukrzycę częściej. Innymi słowy, zjedzenie śniadania przed godziną 8 rano wiązało się z niższym ryzykiem rozwoju choroby. Badania sugerują też, że najlepiej, aby nocny post trwał ponad 13 godzin, co oznacza, że jeśli planujemy zjeść śniadanie o 8 rano, to ostatni posiłek powinniśmy spożyć przed godziną 19.

- W tym dużym prospektywnym badaniu późniejsze zjedzenie pierwszego posiłku wiązało się z większą częstością występowania cukrzycy typu 2. Jeśli zostanie to potwierdzone w innych badaniach na dużą skalę, należy zalecić wczesne śniadanie w celu zapobiegania tej chorobie - piszą badacze we wnioskach.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

O której godzinie najlepiej jeść kolację, żeby mieć rano niski cukier?

Tym zagadnieniem zajmowali się, między innymi, japońscy badacze, którzy postawili sobie za cel zbadanie, czy spożywanie lekkiej kolacji o godzinie 18-tej poprawia 24-godzinny poziom glukozy we krwi i poposiłkowy metabolizm lipidów u zdrowych dorosłych osób, w porównaniu z nawykiem jedzenia kolacji o 21 wieczorem. Było to niewielkie randomizowane badanie, w których wzięło udział 12 uczestników. Podczas tego eksperymentu każdy badany nosił urządzenie do ciągłego pomiaru poziomu glukozy we krwi. Badanie prowadzono przez trzy dni. Po tym czasie okazało się, że w drugim dniu badania pomiędzy obiema grupami istnieją wyraźne różnice w stężeniu cukru we krwi w cyklu dobowym.

- Mimo różnicy wynoszącej zaledwie 3 godziny, wczesne zjedzenie kolacji (o 18-tej) miało pozytywny wpływ na wahania poziomu glukozy we krwi i utlenianie substratów, w porównaniu z późnym zjedzeniem kolacji (o 21-tej) - donieśli naukowcy. Wyniki badania opublikowało czasopismo "Nutrients".

Wiadomo jednak, że osoby biorące insulinę lub inne leki przeciwcukrzycowe są też czasami zmuszone do zjedzenia niewielkiej przekąski przed snem, aby zapobiec hipoglikemii, czyli niskiemu poziomowi cukru we krwi w nocy.

Najważniejsza rada brzmi: jeśli to możliwe, staraj się codziennie spożywać posiłki o stałych porach dnia. Regularne jedzenie pomaga wyregulować nasz wewnętrzny zegar i ustabilizować poziom glukozy we krwi oraz poziom energii przez cały dzień.

Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, mdpi.com,

Więcej o: