Aronia to krzew pochodzący z Ameryki Północnej, którego owoce wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do produkcji różnego rodzaju produktów, przede wszystkim soków, a także syropów, dżemów, herbat owocowych, a nawet win. Popularnością cieszą się też domowe przetwory z aronii. Sam owoc raczej nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, jak choćby porzeczka, ponieważ nie jest zbyt smaczny (ma gorzki posmak). Za to po przetworzeniu, na przykład w postaci soku, jest pity bardzo chętnie.
Badania fitochemiczne wykazały, że owoce aronii są bogatym źródłem związków fenolowych, takich jak antocyjany, cyjanidyny, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, triterpenoidy i ich analogi. Te naturalne związki roślinne wykazują silne działanie przeciwutleniające. Co ważne, jest ich w aronii wyjątkowo dużo, na przykład zawartość procyjanidyn w suszonych owocach może przekraczać 5 proc.
Wykazano, że procyjanidyny poprawiają strukturę i stabilność włókien kolagenowych i wzmacniają naczynia krwionośne, usuwają wolne rodniki 20 razy skuteczniej od witamina C i 50 razy lepiej niż witamina E. Zwiększają przepływ krwi w naczyniach tętniczych i żylnych ponieważ działają rozkurczająco na te naczynia, a więc w efekcie obniżają ciśnienie krwi.
Jagody aronii są niskokaloryczne, ale zawierają dużo składników odżywczych. Są bogate w błonnik, witaminę C i mangan, a także w witaminę K, kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A i E.
W 2022 roku naukowcy z Ohio State University (USA) na łamach czasopisma "Molecule" podsumowali aktualny stan wiedzy na temat aronii. Badania wskazują na następujące potencjalnie korzystne dla zdrowia ludzkiego właściwości aronii:
Metaanaliza kontrolowanych badań klinicznych wykazała, że codzienna suplementacja ekstraktem z jagód aronii przez sześć do ośmiu tygodni znacznie obniżyła skurczowe ciśnienie krwi i całkowity cholesterol u dorosłych uczestników, główne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
- donoszą naukowcy.
Spożywanie jagód aronii chroni przed niektórymi przewlekłymi chorobami, w tym przed zaburzeniami metabolicznymi, może także złagodzić toksyczne działanie niektórych ksenobiotyków (leki i wiele innych szkodliwych substancji wprowadzonych sztucznie do środowiska) na zdrowie człowieka. Naukowcy wspominają też, że owoce aronii zawierają znaczne ilości związków bioaktywnych, z których antocyjany, proantocyjanidyny oraz inne rodzaje flawonoidów i kwasów fenolowych niszczą wirusy grypy. Najlepsze efekty zdrowotne daje podobno regularne picie soku z aronii w ilości około 50 ml dwa razy dziennie.
Źródła: ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com