Ile razy dziennie pić sok z aronii, żeby zbić ciśnienie? Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma aronia?

Prozdrowotne walory soku z aronii są bezprzeczne. To jedno z bogatszych źródeł przeciwutleniaczy roślinnych, o których wiadomo, że mają wiele korzystnych dla organizmu ludzkiego właściwości. Sok z aronii powinny pić nie tylko osoby z nadciśnieniem, ale też wszyscy, którzy dbają o zdrowie.

Aronia to krzew pochodzący z Ameryki Północnej, którego owoce wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do produkcji różnego rodzaju produktów, przede wszystkim soków, a także syropów, dżemów, herbat owocowych, a nawet win. Popularnością cieszą się też domowe przetwory z aronii. Sam owoc raczej nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, jak choćby porzeczka, ponieważ nie jest zbyt smaczny (ma gorzki posmak). Za to po przetworzeniu, na przykład w postaci soku, jest pity bardzo chętnie. 

Jakie korzystne dla naszego organizmu związki chemiczne zidentyfikowano w aronii?

Badania fitochemiczne wykazały, że owoce aronii są bogatym źródłem związków fenolowych, takich jak antocyjany, cyjanidyny, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, triterpenoidy i ich analogi. Te naturalne związki roślinne wykazują silne działanie przeciwutleniające. Co ważne, jest ich w aronii wyjątkowo dużo, na przykład zawartość procyjanidyn w suszonych owocach może przekraczać 5 proc.

Wykazano, że procyjanidyny poprawiają strukturę i stabilność włókien kolagenowych i wzmacniają naczynia krwionośne, usuwają wolne rodniki 20 razy skuteczniej od witamina C i 50 razy lepiej niż witamina E. Zwiększają przepływ krwi w naczyniach tętniczych i żylnych ponieważ działają rozkurczająco na te naczynia, a więc w efekcie obniżają ciśnienie krwi.

Jagody aronii są niskokaloryczne, ale zawierają dużo składników odżywczych. Są bogate w błonnik, witaminę C i mangan, a także w witaminę K, kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A i E.

Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika

Właściwości zdrowotne aronii

W 2022 roku naukowcy z Ohio State University (USA) na łamach czasopisma "Molecule" podsumowali aktualny stan wiedzy na temat aronii. Badania wskazują na następujące potencjalnie korzystne dla zdrowia ludzkiego właściwości aronii:

  • działanie przeciwcukrzycowe - łagodzi stres oksydacyjny wywołany hiperglikemią;
  • działanie przeciwinfekcyjne - jagody aronii wykazują silne działanie hamujące różne rodzaje infekcji, co przypisuje się silnym składnikom przeciwutleniającym;
  • działanie przeciwnowotworowe - tę właściwość zawdzięczają obecności przeciwutleniających związków fenolowych i składników triterpenoidowych;
  • przeciwdziałanie otyłości - wykazano, że preparat z jagód aronii (wzbogacony cyjanidyną-3- O -galaktozydem) może być pomocny w leczeniu otyłości;
  • działanie przeciwutleniające - łagodzi stany wynikające ze stresu oksydacyjnego;
  • ochrona serca - spożywanie tych owoców może poprawić równowagę lipidową u pacjentów z zespołem metabolicznym, zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym;
  • ochrona wątroby - związki fenolowe obecne w aronii mogą chronić przed uszkodzeniem wątroby wywołanym kadmem
  • właściwości neuroprotekcyjne - to zasługa przede wszystkim antocyjanów.
Metaanaliza kontrolowanych badań klinicznych wykazała, że codzienna suplementacja ekstraktem z jagód aronii przez sześć do ośmiu tygodni znacznie obniżyła skurczowe ciśnienie krwi i całkowity cholesterol u dorosłych uczestników, główne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

- donoszą naukowcy.

Spożywanie jagód aronii chroni przed niektórymi przewlekłymi chorobami, w tym przed zaburzeniami metabolicznymi, może także złagodzić toksyczne działanie niektórych ksenobiotyków (leki i wiele innych szkodliwych substancji wprowadzonych sztucznie do środowiska) na zdrowie człowieka. Naukowcy wspominają też, że owoce aronii zawierają znaczne ilości związków bioaktywnych, z których antocyjany, proantocyjanidyny oraz inne rodzaje flawonoidów i kwasów fenolowych niszczą wirusy grypy. Najlepsze efekty zdrowotne daje podobno regularne picie soku z aronii w ilości około 50 ml dwa razy dziennie.

Źródła: ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com

Więcej o: