Kombucha (inna nazwa to kombucza) to napój otrzymywany w wyniku fermentacji herbaty z cukrem i grzybka herbacianego (grzybka japońskiego). Grzybek herbaciany to bytujące na bazie celulozy kolonie bakterii i drożdży o różnym składzie, choć najczęściej zawierają bakterie z gatunku Acetobacter i Gluconobacter. Podczas fermentacji otrzymujemy orzeźwiający napój, który zawiera mnóstwo kwasów organicznych, witamin i przeciwutleniaczy oraz niewielką ilość alkoholu (od 0,5 do 2 proc.). Smak kombuchy określany jest jako słodkawy lub kwaskowaty. Napój lekko musuje. W zależności od rodzaju herbaty, której użyto do fermentacji, ma jasny lub ciemnobrązowy kolor. Kombucha jest spożywana w wielu częściach świata od wieków i uznawana za napój mający korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Uważa się między innymi, że poprawia pracę jelit, ponieważ zawiera mnóstwo pożytecznych baterii.
Pilotażowe badania testujące wpływ kombuchy na poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 zrealizowali naukowcy z Georgetown University’s School of Health w Waszyngtonie (USA). - Według naszej wiedzy, to badanie jest pierwszym randomizowanym, kontrolowanym badaniem na ludziach, w którym oceniano działanie przeciwcukrzycowe kombuchy wśród pacjentów z cukrzycą typu 2 - donoszą naukowcy.
Badania trwały w sumie 8 tygodni. Uczestników podzielono na dwie grupy, z których jedna przez 4 tygodnie piła regularnie kombuchę, a druga placebo. Po tym czasie naukowcy zamienili grupy i znowu po kolejnych 4 tygodniach przebadali uczestników pod kątem poziomu cukru we krwi. Wyniki pokazały, że w grupie, która piła kombuchę poziom glukozy we krwi na czczo obniżył się i to znacznie, w porównaniu z wartością wyjściową, podczas gdy placebo nie miało żadnego wpływu (wszyscy badani przestrzegali przy tym typowej dla diabetyków diety). Poziom cukru we krwi na czczo w grupie pijącej kombuchę spadł średnio z 164 do 116 miligramów na decylitr.
W tym doświadczeniu brało udział tylko 12 osób, dlatego też naukowcy podchodzą do wyników z pewną ostrożnością. Ale uważają, że są obiecujące i powinny być powtórzone na większej grupie. - Mamy nadzieję, że można będzie przeprowadzić znacznie większe badanie, wykorzystując wnioski wyciągnięte z tego badania, aby dać bardziej definitywną odpowiedź na temat skuteczności kombuchy w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, a tym samym w zapobieganiu cukrzycy typu 2 lub w wspieraniu jej leczenia - powiedział główny autor badania, dr Chagai Mendelson.
Eksperci komentujący wyniki zwracają uwagę na kombuchę jako probiotyk, który wpływa na skład mikrobiomu jelitowego. - Wydaje się, że mikrobiom jest silnie zaangażowany w metabolizm, stany zapalne i odpowiedź immunologiczną. Poprawa proporcji, jeśli chodzi o ilość pożytecznych i ilość szkodliwych bakterii w jelitach, będzie miała wpływ na zarządzanie poziomem glukozy. Związek przyczynowy między kombuchą a poprawą poziomu glukozy we krwi wymaga dalszych badań. Nie jest jasne, czy niezdrowy mikrobiom odgrywa rolę w powstawaniu cukrzycy, czy też cukrzyca zmienia jelita - uważa dr Florence Comite endokrynolog i założycielka Comite Center for Precision Medicine and Health w Nowym Jorku.
Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition". Badania prowadzono na terenie MedStar Georgetown University Hospital.