Napój, który może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi w cukrzycy typu 2 - obiecujące badania

Mimo iż ten napój znany jest ludziom od wieków i przypisuje mu się wiele prozdrowotnych właściwości, to tak naprawdę dopiero niedawno stał się przedmiotem badań klinicznych. Pilotażowe badania przeprowadzono wśród dorosłych osób z cukrzycą typu 2.

Kombucha (inna nazwa to kombucza) to napój otrzymywany w wyniku fermentacji herbaty z cukrem i grzybka herbacianego (grzybka japońskiego). Grzybek herbaciany to bytujące na bazie celulozy kolonie bakterii i drożdży o różnym składzie, choć najczęściej zawierają bakterie z gatunku Acetobacter i Gluconobacter. Podczas fermentacji otrzymujemy orzeźwiający napój, który zawiera mnóstwo kwasów organicznych, witamin i przeciwutleniaczy oraz niewielką ilość alkoholu (od 0,5 do 2 proc.). Smak kombuchy określany jest jako słodkawy lub kwaskowaty. Napój lekko musuje. W zależności od rodzaju herbaty, której użyto do fermentacji, ma jasny lub ciemnobrązowy kolor. Kombucha jest spożywana w wielu częściach świata od wieków i uznawana za napój mający korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Uważa się między innymi, że poprawia pracę jelit, ponieważ zawiera mnóstwo pożytecznych baterii. 

Kombucha dobra dla osób z cukrzycą?

Pilotażowe badania testujące wpływ kombuchy na poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 zrealizowali naukowcy z Georgetown University’s School of Health w Waszyngtonie (USA). - Według naszej wiedzy, to badanie jest pierwszym randomizowanym, kontrolowanym badaniem na ludziach, w którym oceniano działanie przeciwcukrzycowe kombuchy wśród pacjentów z cukrzycą typu 2 - donoszą naukowcy.

Badania trwały w sumie 8 tygodni. Uczestników podzielono na dwie grupy, z których jedna przez 4 tygodnie piła regularnie kombuchę, a druga placebo.  Po tym czasie naukowcy zamienili grupy i znowu po kolejnych 4 tygodniach przebadali uczestników pod kątem poziomu cukru we krwi. Wyniki pokazały, że w grupie, która piła kombuchę poziom glukozy we krwi na czczo obniżył się i to znacznie, w porównaniu z wartością wyjściową, podczas gdy placebo nie miało żadnego wpływu (wszyscy badani przestrzegali przy tym typowej dla diabetyków diety). Poziom cukru we krwi na czczo w grupie pijącej kombuchę spadł średnio z 164 do 116 miligramów na decylitr.

W tym doświadczeniu brało udział tylko 12 osób, dlatego też naukowcy podchodzą do wyników z pewną ostrożnością. Ale uważają, że są obiecujące i powinny być powtórzone na większej grupie. - Mamy nadzieję, że można będzie przeprowadzić znacznie większe badanie, wykorzystując wnioski wyciągnięte z tego badania, aby dać bardziej definitywną odpowiedź na temat skuteczności kombuchy w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, a tym samym w zapobieganiu cukrzycy typu 2 lub w wspieraniu jej leczenia - powiedział główny autor badania, dr Chagai Mendelson.

Eksperci komentujący wyniki zwracają uwagę na kombuchę jako probiotyk, który wpływa na skład mikrobiomu jelitowego. - Wydaje się, że mikrobiom jest silnie zaangażowany w metabolizm, stany zapalne i odpowiedź immunologiczną. Poprawa proporcji, jeśli chodzi o ilość pożytecznych i ilość szkodliwych bakterii w jelitach, będzie miała wpływ na zarządzanie poziomem glukozy. Związek przyczynowy między kombuchą a poprawą poziomu glukozy we krwi wymaga dalszych badań. Nie jest jasne, czy niezdrowy mikrobiom odgrywa rolę w powstawaniu cukrzycy, czy też cukrzyca zmienia jelita - uważa dr Florence Comite endokrynolog i założycielka Comite Center for Precision Medicine and Health w Nowym Jorku.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition". Badania prowadzono na terenie MedStar Georgetown University Hospital.

Zobacz wideo Kombucha jest spożywana w wielu częściach świata od wieków i uznawana za napój mający korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Uważa się, że poprawia pracę jelit, ponieważ zawiera mnóstwo pożytecznych baterii.

Źródła: Frontiers in Nutrition, MedicalNewsToday.com

Więcej o: