Co pić po przebudzeniu, żeby spalić tłuszcz z brzucha i podkręcić metabolizm? Dietetycy polecają ten napój

Są napoje, które mogą stać naszym sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem kilogramów. Nie są wcale specjalnie wymyślne ani drogie.

Nie ma magicznej diety czy jednego konkretnego napoju, który likwiduje tłuszcz z brzucha. Aby stracić niepotrzebne kilogramy i wysmuklić sylwetkę, musimy działać wielotorowo, czyli zmniejszyć kaloryczność potraw, dużo się ruszać, zadbać o dobry sen i minimum stresu. Nie da się też tak "wycelować", aby pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej w jakimś konkretnym miejscu naszego ciała. Zwykle jednak kiedy już chudniemy, to także na brzuchu. Zwykle tam zauważamy pierwsze efekty naszych starań. Z pewnością też niektóre napoje i niektóre dania mogą nam pomóc w walce z nadwagą. Wśród nich króluje woda z dodatkiem imbiru. Picie na czczo szklanki wody z imbirem ma pomagać w przemianie materii i wspierać odchudzanie.

Z czego wynikają odchudzające właściwości wody z dodatkiem imbiru

Najcenniejszą częścią rośliny jest kłącze, które zawiera cały szereg związków odpowiadających za  prozdrowotne działanie imbiru. Przypisuje się mu właściwości przeciwbólowe, odkażające i przeciwzapalne. Najważniejsze z tego punktu widzenia czynne biologiczne substancje w imbirze to gingerol, odpowiadający za ostry smak rośliny, a także olejki eteryczne oraz olejożywice. Za specyficzny zapach imbiru odpowiada głównie olejek o nazwie zingiberol.

Kłącze imbiru pomaga w przypadku zaburzeń trawiennych i łagodzi ból żołądka. Imbir znany jest także jako środek z zapobiegający nudnościom i wymiotom w przypadku choroby lokomocyjnej. Ponadto imbirowi przypisuje się działanie odchudzające, przede wszystkim dlatego, że zwiększa tak zwaną termogenezę, czyli podnosi temperaturę ciała, co zwiększa też ilość spalanych kalorii. Do tego woda pita na czczo nawadnia organizm, pomaga w przemianie materii i ułatwia wypróżnianie.

Jak wykorzystać imbir w napojach?

  • Po pierwsze, możemy sobie przyrządzić napój na bazie soku z cytryny oraz imbiru. Do ciepłego soku cytrynowego i wody dodajemy więc kilkanaście kawałków pokrojonego korzenia imbiru. Tak powstały napar rozcieńczamy 1 litrem przegotowanej wody.
  • Imbir można też dodać do zielonej czy czarnej herbaty, przy czy zielona herbata z dodatkiem imbiru dobrze smakuje także w postaci schłodzonej.
  • W wakacje warto sięgać po chłodny napój na bazie mięty, cytryny oraz imbiru. Do przygotowania potrzebujemy świeżej mięty, pokrojonego na cienkie plastry korzenia imbiru lub imbir w formie przyprawy oraz pokrojonej w plasterki cytryny. Wszystko zalewamy przegotowaną lub mineralną wodą i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie mamy niezwykle smaczny, zdrowy i orzeźwiający napój.
Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością
Więcej o: