Luteina — z czym głównie się kojarzy? Oczy zazwyczaj nie są pierwszym skojarzeniem z tym słowem, a warto wiedzieć, jak ogromną rolę w prawidłowym widzeniu odgrywa ta substancja. Na początek jednak należy zaznaczyć, że luteina na oczy to inna substancja niż hormon o tej samej nazwie. Luteina na oczy to naturalny barwnik roślinny, który do organizmu człowieka dostaje się wraz z pożywieniem. Luteina gromadzi się w plamce żółtej, czyli centralnej części siatkówki oka. Wraz z innym barwnikiem — zeaksantyną — odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Ten duet jest odpowiedzialny m.in. za prawidłową ostrość widzenia, ponieważ pochłania promienie UVB i UVA, których nadmiar jest szkodliwy dla człowieka. Ponadto — chronią przed wolnymi rodnikami. Zmniejszenie stężenia luteiny w siatkówce oka może doprowadzić do poważnych schorzeń, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma. Do grupy osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej, zalicza się m.in. osoby w podeszłym wieku, osoby narażone na długą ekspozycję na słońce lub działanie monitorów, ekranów i sztucznego oświetlenia, osoby palące papierosy, a także osoby o nieprawidłowych nawykach żywieniowych.
Wiemy już, jak duże znaczenie dla organizmu człowieka ma luteina. Wzrok to narząd zmysłu, o który należy odpowiednio dbać, dlatego bardzo ważna jest świadomość i wiedza na temat profilaktyki. Luteina, jak już to zostało wspomniane, syntetyzowana jest jedynie przez rośliny, natomiast człowiek spożywa ją wraz z pokarmem. Luteina występuje głównie w zielonych warzywach, ale jej źródłem (choć w mniejszym stopniu) są także warzywa i owoce o kolorze pomarańczowym i żółtym. Przykłady warzyw i owoców, będących głównym źródłem luteiny, to m.in.:
Jak najlepiej przyswaja się luteina na oczy? Jaka najlepsza metoda jej spożycia gwarantuje pożądany efekt? Luteina to substancja, która rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego należy ją spożywać wraz z posiłkiem wzbogaconym o tłuszcz. Zapewni to największy poziom przyswajalności. Wskazuje się także, że na lepszą przyswajalność luteiny przez organizm, wpływa dokładne rozdrobnienie pokarmu. Osobom, które z różnych powodów są narażone na niewystarczającą podaż luteiny, zaleca się profilaktykę w postaci suplementacji preparatów zawierających luteinę. Co ciekawe — według badań — suplementowana luteina jest lepiej przyswajana przez organizm człowieka. Luteina na oczy jest dostępna w aptekach jako suplement diety i do jej zakupu nie jest wymagana recepta.
Wybierając tabletki na oczy z luteiną, warto zwrócić uwagę na skład preparatu. Jedną z wytycznych jest ilość luteiny i zeaksantyny. Barwniki powinny występować w proporcji 5:1. Ponadto ważne jest, aby preparaty zawierające luteinę na oczy, zawierały w swoim składzie kwasy Omega-3, które działają korzystnie na "wbudowywanie" barwnika w strukturę oka. Warto, aby tabletki na oczy z luteiną, były również wzbogacone o selen, cynk i witaminy A, E i C, które zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami. W celu lepszej przyswajalności barwnika warto zażywać tabletki na oczy z luteiną podczas posiłku bogatego w tłuszcze.
Czy możliwe jest przyswajanie luteiny w postaci kropli do oczu z luteiną? Luteina dostarczana jest do organizmu człowieka wraz z pożywieniem, dlatego, aby zapewnić jej odpowiedni poziom w organizmie, należy zadbać o prawidłową dietę, bogatą zwłaszcza w zielone warzywa. Możliwa jest także suplementacja barwnika w postaci tabletek na oczy z luteiną. Aby przyswajalność takiego preparatu była większa, najlepiej spożyć go wraz z posiłkiem bogatym w tłuszcze. Wśród dostępnych na rynku preparatów znaleźć można także specyfiki w postaci kropli z luteiną, które należy rozpuścić w płynie (np. wodzie) i spożyć w takiej formie. Reasumując — luteina jest dostarczana do organizmu drogą pokarmową i jest to najwłaściwszy sposób jej przyswajania w organizmie.
Zobacz też: Akomodacja oka. Czy wiesz, że po 40. roku życia funkcja ta często ulega pogorszeniu?