Syrop z mięty to wyjątkowo prosty w przygotowaniu przetwór, który ma wiele zastosowań. Najczęściej wykorzystywany jest w kuchni jako dodatek do różnorodnych dań. Niemniej jednak warto wiedzieć, że ma on znacznie szersze zastosowanie. Sok z mięty zawiera szereg składników niezbędnych dla organizmu człowieka. Znajdują się w nim m.in.:
Dzięki obecności prozdrowotnych składników syrop z mięty wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Szczególnie znaczące są jego właściwości antybakteryjne oraz przeciwbólowe. Syrop z mięty jest wskazany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jako środek wspomagający leczenie. Warto zaznaczyć, że syrop z mięty wykazuje właściwości przeciwwymiotne oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Syrop miętowy można przygotować na kilka sposobów. Jego wielką zaletą jest to, że główny składnik — mięta — jest łatwo dostępny i to w zasadzie przez cały rok. Nie musisz mieć także swojego ogródka, by mieć miętę pod ręką. Wystarczy, że posadzisz ją w doniczce na balkonie. Nie zajmie dużo miejsca, a pozwoli na przygotowanie nie tylko pysznego, ale też bardzo zdrowego syropu miętowego. Nasze propozycje na syrop miętowy?
Syrop z mięty w formie prozdrowotnej nalewki to bardzo prosty przepis i co ważne — nalewka jest gotowa do spożycia bezpośrednio po zrobieniu, bez konieczności długiego czekania. Nalewka z mięty ma właściwości uspokajające oraz przeciwzapalne. Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:
Miętę umyj pod bieżącą wodą, włóż do dużego słoika i zalej alkoholem. Słoik szczelnie zamknij i odstaw w zacienione miejsce. Po upływie kilku dni mięta powinna wypuścić już sok, a nalewka nabrać zielonego koloru. Należy to kontrolować, co jakiś czas zaglądając do słoika. Po upływie tego czasu usuń ze słoika gałązki mięty, a następnie przygotuj syrop z wody i cukru. Zagotuj wodę, dodaj do niej cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dokładnie ostudź syrop i wlej go do słoika. W celu usunięcia resztek liści i łodyg przefiltruj nalewkę. Umieść ją następnie w szklanych butelkach i odstaw w ciemne miejsce.
Liście mięty Fot. Magdalena Nowak /Pexels
Syrop z mięty na zimę do herbaty, a także jako dodatek do drinków. Będziesz potrzebować jedynie dwóch składników: liści mięty i cukru. Jak zrobić? Dno słoika przykryj cukrem, następnie ułóż warstwę listków mięty i ponownie zasyp cukrem. Postępuj tak do czasu, aż wypełnisz cały słoik. Słoik odstaw na kilka dni, aby liście wypuściły sok. Powstały syrop zlej do garnka, na następnie zagotuj. Gotuj do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Gorący syrop z mięty przelej do słoiczków.
Kolejna propozycja na syrop z mięty? Przepis na syrop z mięty bez cukru, jest bardzo prosty w wykonaniu, a przy okazji ma pozytywne działanie na układ odpornościowy organizmu. Potrzebujesz:
W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej stewię, a następnie miętę. Przykryj i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie odcedź miętę, do syropu dodaj sok z cytryny i zagotuj. Gorący syrop z mięty wlewaj do słoiczków i odstaw do ostygnięcia.
Jak zrobić domowy syrop z mięty i cytryny? Będziesz potrzebować:
Miętę umyj i osusz. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sok z cytryny i cukier. Energicznie mieszaj do czasu rozpuszczenia się cukru. Włóż miętę do garnka, a następnie nakryj i odstaw na 24 godziny. Wyjmij gałązki mięty, odcedź syrop, a następnie zagotuj. Gorący syrop z mięty i cytryny przelej do buteleczek i odstaw do ostygnięcia.
Jak zrobić syrop z mięty i melisy? Przygotuj:
Zioła umyj pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę i dodaj cukier. Gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Bezpośrednio do garnka wyciśnij sok z cytryn. Dodaj miętę i melisę, pilnując, aby zioła były całkowicie zanurzone w syropie. Gotuj chwilę, następnie odstaw do ostygnięcia na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij gałązki ziół, natomiast syrop zagotuj i gorący przelej do butelek bądź małych słoików.
Zobacz też: Sok z mięty: bogactwo korzyści małym kosztem [PRZEPISY]