Syrop imbirowy to prawdziwa bomba witaminowa o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zadbaj by znalazł się w Twojej spiżarni

Syrop imbirowy to preparat, którego regularne zażywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Przydatny jest zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. W jaki sposób picie syropu imbirowego wpływa na zdrowie?

Sok imbirowy — właściwości, korzyści dla zdrowia, przeciwwskazania

Syrop imbirowy to jeden ze sposobów na to jak przetworzyć i wykorzystać znany ze swoich właściwości imbir. Sok imbirowy to skarbnica cennych witamin i składników niezbędnych dla organizmu człowieka. W jego składzie znajdziemy:

  • Publikuj
  • witaminy z grupy B
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas 
  • olejki eteryczne.

Sok imbirowy ma szerokie właściwości prozdrowotne. Wpływa pozytywnie na układ krążenia i pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Ma właściwości rozgrzewające, dzięki czemu podkręcą metabolizm i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Wspiera organizm przy dolegliwościach ze strony układu trawiennego, a także wykazuje właściwości przeciwbólowe. Sok imbirowy ma zatem bardzo korzystny wpływ na zdrowie i warto po niego sięgać. Nie wszyscy jednak mogą go spożywać bez ograniczeń. Na syrop imbirowy powinny uważać przede wszystkim osoby zmagające się z refluksem żołądkowym oraz wrzodami. Nie jest wskazany także dla osób mających problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. A jakie są najlepsze przepisy na syrop imbirowy domowej roboty?  

Imbir ma wiele właściwości prozdrowotnych.Imbir ma wiele właściwości prozdrowotnych. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Syrop imbirowy: przepis na zimową rozgrzewkę

Jak zrobić pyszny i zdrowy syrop imbirowy? Przepis jest bardzo prosty. Przygotowany zgodnie z poniższą recepturą syrop możesz spożywać bezpośrednio, bądź jako dodatek do gorących napojów. Syrop imbirowy przygotujesz przy użyciu następujących składników:

  • kawałek świeżego imbiru o długości ok. 10 cm
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml miodu w postaci płynnej
  • goździki — kilka sztuk 
  • cynamon — szczypta
  • anyż - 1 gwiazdka 

Sposób przygotowania:

Imbir umyj, dokładnie osusz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrojony imbir ułóż w słoiku, a następnie dodaj kilka goździków, gwiazdkę anyżu oraz szczyptę cynamonu. Zalej słoiczek miodem i odstaw na ok. 3 godziny. Po upływie tego czasu, do syropu imbirowego dodaj sok z cytryny i całość dokładnie zamieszaj. Słoik z syropem imbirowym szczelnie zamknij i wstaw do lodówki. Przygotowany w ten sposób preparat powinien być spożyty w ciągu 7 dni od przyrządzenia. 

Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością

Jak zrobić syrop z imbiru najlepszy na przeziębienie?

Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić syrop z imbiru najbardziej skuteczny na objawy przeziębienia, koniecznie musisz wypróbować wersję z cytryną, kurkumą i miodem. Jest to prawdziwa bomba zdrowotna, która przygotujesz bardzo szybko. Ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i antywirusowe. Jego skuteczność jest bardzo duża, dlatego warto sięgnąć po tę recepturę, gdy doskwiera Ci dokuczliwy kaszel. Jak zrobić syrop z imbiru? Potrzebne składniki:

  • korzeń imbiru o długości ok. 5 cm
  • cytryna
  • pół łyżeczki kurkumy
  • kilka łyżek miodu np. lipowego
  • woda

Przygotowanie:

Korzeń imbiru dokładnie umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka, dodaj kurkumę, szklankę wody i zagotuj. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkiej mocy palnika. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Gdy syrop imbirowy będzie wystarczająco schłodzony, odcedź go do szklanki, a następnie dodaj miód i sok z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Syrop imbirowy można spożywać bezpośrednio albo dodać go do herbaty. W tym przypadku należy pamiętać, aby nie była zbyt gorącą, ponieważ wysoka temperatura niweluje prozdrowotne właściwości syropu imbirowego. 

Sok imbirowy do piwa — prosty przepis

Sok imbirowy możesz dodać nie tylko do herbaty, ale także do piwa. Jak zrobić domowy sok imbirowy do piwa? Na ok. 500 ml syropu imbirowego, potrzebujesz następujących składników:

  • 400 g korzenia imbiru
  • 300 ml wody
  • 500 g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Imbir dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plasterki (bez obierania). Do garnka wsyp cukier i powoli podgrzewaj do momentu, aż zrobi się ciemny. Ostrożnie wlej wodę i całość wymieszaj. Dodaj pokrojony wcześniej imbir i gotuj pod przykryciem przez ok. godzinę. Od czasu do czasu zamieszaj. Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejną godzinę, znów co jakiś czas mieszając. Odcedź syrop imbirowy do wyparzonej buteleczki i szczelnie zakręć. Przygotowany w ten sposób syrop imbirowy możesz przechowywać w lodówce do 6 miesięcy. Pamiętaj, aby po każdym użyciu dokładnie przetrzeć szyjkę butelki. 

Zobacz też: Roślina lepsza niż aspiryna? Pomoże w walce z przeziębieniem w naturalny sposób. Co to takiego?

Więcej o: