Syrop imbirowy to jeden ze sposobów na to jak przetworzyć i wykorzystać znany ze swoich właściwości imbir. Sok imbirowy to skarbnica cennych witamin i składników niezbędnych dla organizmu człowieka. W jego składzie znajdziemy:
Sok imbirowy ma szerokie właściwości prozdrowotne. Wpływa pozytywnie na układ krążenia i pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Ma właściwości rozgrzewające, dzięki czemu podkręcą metabolizm i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Wspiera organizm przy dolegliwościach ze strony układu trawiennego, a także wykazuje właściwości przeciwbólowe. Sok imbirowy ma zatem bardzo korzystny wpływ na zdrowie i warto po niego sięgać. Nie wszyscy jednak mogą go spożywać bez ograniczeń. Na syrop imbirowy powinny uważać przede wszystkim osoby zmagające się z refluksem żołądkowym oraz wrzodami. Nie jest wskazany także dla osób mających problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. A jakie są najlepsze przepisy na syrop imbirowy domowej roboty?
Imbir ma wiele właściwości prozdrowotnych. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay
Jak zrobić pyszny i zdrowy syrop imbirowy? Przepis jest bardzo prosty. Przygotowany zgodnie z poniższą recepturą syrop możesz spożywać bezpośrednio, bądź jako dodatek do gorących napojów. Syrop imbirowy przygotujesz przy użyciu następujących składników:
Sposób przygotowania:
Imbir umyj, dokładnie osusz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrojony imbir ułóż w słoiku, a następnie dodaj kilka goździków, gwiazdkę anyżu oraz szczyptę cynamonu. Zalej słoiczek miodem i odstaw na ok. 3 godziny. Po upływie tego czasu, do syropu imbirowego dodaj sok z cytryny i całość dokładnie zamieszaj. Słoik z syropem imbirowym szczelnie zamknij i wstaw do lodówki. Przygotowany w ten sposób preparat powinien być spożyty w ciągu 7 dni od przyrządzenia.
Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić syrop z imbiru najbardziej skuteczny na objawy przeziębienia, koniecznie musisz wypróbować wersję z cytryną, kurkumą i miodem. Jest to prawdziwa bomba zdrowotna, która przygotujesz bardzo szybko. Ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i antywirusowe. Jego skuteczność jest bardzo duża, dlatego warto sięgnąć po tę recepturę, gdy doskwiera Ci dokuczliwy kaszel. Jak zrobić syrop z imbiru? Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Korzeń imbiru dokładnie umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka, dodaj kurkumę, szklankę wody i zagotuj. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkiej mocy palnika. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Gdy syrop imbirowy będzie wystarczająco schłodzony, odcedź go do szklanki, a następnie dodaj miód i sok z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Syrop imbirowy można spożywać bezpośrednio albo dodać go do herbaty. W tym przypadku należy pamiętać, aby nie była zbyt gorącą, ponieważ wysoka temperatura niweluje prozdrowotne właściwości syropu imbirowego.
Sok imbirowy możesz dodać nie tylko do herbaty, ale także do piwa. Jak zrobić domowy sok imbirowy do piwa? Na ok. 500 ml syropu imbirowego, potrzebujesz następujących składników:
Sposób przygotowania:
Imbir dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plasterki (bez obierania). Do garnka wsyp cukier i powoli podgrzewaj do momentu, aż zrobi się ciemny. Ostrożnie wlej wodę i całość wymieszaj. Dodaj pokrojony wcześniej imbir i gotuj pod przykryciem przez ok. godzinę. Od czasu do czasu zamieszaj. Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejną godzinę, znów co jakiś czas mieszając. Odcedź syrop imbirowy do wyparzonej buteleczki i szczelnie zakręć. Przygotowany w ten sposób syrop imbirowy możesz przechowywać w lodówce do 6 miesięcy. Pamiętaj, aby po każdym użyciu dokładnie przetrzeć szyjkę butelki.
Zobacz też: Roślina lepsza niż aspiryna? Pomoże w walce z przeziębieniem w naturalny sposób. Co to takiego?