Syrop z babką lancetowatą to domowy wyrób znany od lat. Jest to przepis, po który warto sięgnąć, jeżeli chcesz wzmocnić swój organizm przy wykorzystaniu metod naturalnych. Babka lancetowata to pospolita roślina, którą bez problemu znajdziesz na łąkach i polach. Przez wielu postrzegana jest tylko jako niechciany chwast, ale prawdziwi znawcy potrafią docenić niebywałe właściwości tej rośliny i w odpowiedni sposób je wykorzystać. Dlaczego warto sięgać po syrop z babką lancetowatą? Babka lancetowata zawiera w swoim składzie wiele pożądanych składników. Są to m.in.:
Babka lancetowata fot. LubosHouska / pixabay.com
Dzięki nim babka lancetowata wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Syrop z babki lancetowatej wspiera organizm w walce z infekcją górnych dróg oddechowych. Działa zarówno na kaszel suchy, jak i mokry. Warto po niego sięgać, jeżeli czujesz, że nasz przesuszone gardło i przewlekłą chrypkę. Syrop z babką lancetowatą pomoże w odbudowie uszkodzonej błony śluzowej. Jak widać, babka lancetowata to roślina, którą warto znać i wykorzystać do przygotowania prozdrowotnego syropu. Syrop z babki lancetowatej wpływa pozytywnie na cały organizm, a regularne spożycie na pewno przyniesie oczekiwany efekt.
Wiemy już, jakie właściwości ma babka lancetowata. Syrop z babki lancetowatej najlepiej zrobić bezpośrednio po zbiorze liści. Roślina zwiędnięta i "przeleżała" szybko traci swoje prozdrowotne cechy. Babka lancetowata rośnie niemal wszędzie. Jest to roślina bardzo łatwo dostępna, ale zbierając ją należy pamiętać, by były to miejsca odosobnione. Wówczas mamy pewność, że roślina jest najczystsza i pozbawiona szkodliwego działania np. pestycydów. Jak wygląda babka lancetowata? Z pewnością każdy kojarzy tę bylinę, której charakterystyczną cechą są liście. Liście są płaskie i podłużne oraz mają szpiczaste końcówki. Kwiaty babki lancetowatej rosną na długich łodyżkach i są koloru białego. Aby przyrządzić syrop z babki lancetowatej, liście należy zbierać w okresie od maja do września. Czasu jest więc całkiem sporo, ale jeżeli przegapisz okres zbioru, możesz wykorzystać także suszone liście, dostępne w sklepach zielarskich.
Syrop z babki lancetowatej wywiera korzystne działanie na pracę całego organizmu, ale przede wszystkim skutecznie działa na kaszel. Nawilża gardło, dlatego polecany jest dla osób zawodowo operujących głosem, np. nauczycieli czy lektorów. Jak przyrządzić syrop z babki lancetowatej na kaszel? Przygotuj:
Liście babki lancetowatej dokładnie oczyść, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Zmiel je za pomocą maszynki do mięsa, a następnie umieść w rondelku. Zalej wodą do takiego poziomu, aby wszystkie liście były w niej zanurzone. Dodaj cukier i miód, a następnie dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj do czasu, aż syrop stanie się gęsty. Gorący syrop z babki lancetowatej przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem. Gdy syrop wystygnie, słoiki odstaw w zacienione miejsce. Po otwarciu preparat należy przechowywać w lodówce.
Na jakie inne dolegliwości możesz przygotować syrop? Babka lancetowata, oprócz wspierania walki z kaszlem, działa korzystnie także m.in. na układ trawienny i pokarmowy. Jeżeli dokuczają Ci dolegliwości związane z którymś z nich, również pomoże Ci odpowiednio przygotowany syrop. Babka lancetowata kojarzona jest głównie z syropem na bazie liści, ale warto wiedzieć, że prozdrowotne właściwości wykazują także inne części tej rośliny. Jak przygotować syrop z babki lancetowatej, który pomoże Ci z problemami żołądkowymi? To bardzo prosta receptura, do której wykorzystasz ziarna babki lancetowatej. Wystarczy wsypać do szklanki łyżkę ziaren babki, a następnie zalać je przegotowaną, ciepłą wodą do wysokości ok. 3/4 szklanki. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie syrop z babki lancetowatej na problemy trawienne jest gotowy do spożycia.
Zobacz też: Syrop na kaszel i jego rodzaje. Czy preparaty na kaszel mokry i suchy są skuteczne?