Syrop klonowy, czyli słynne "kanadyjskie płynne złoto". Jakie ma właściwości?

Syrop klonowy to produkt, który możemy z łatwością znaleźć na półkach sklepowych ze zdrową żywnością. Jego smak jest niepowtarzalny i często wykorzystywany jest w kuchni jako słodzik do domowych deserów. Jakie właściwości ma syrop klonowy, popularnie określany jako "kanadyjskie płynne złoto"?

Syrop klonowy: właściwości i sposób produkcji

Syrop klonowy to produkt kojarzony głównie z Kanadą. Nie bez powodu. Na butelkach z syropem klonowym często znajdziemy flagę tego państwa, którą zdobi z resztą liść klonu. Kanada jest głównym krajem produkującym syrop klonowy, ale powstaje on także w USA. Syrop klonowy pozyskiwany jest z klonu cukrowego. Jak wygląda sposób produkcji syropu klonowego? Opiera się on na tradycyjnej recepturze, która zakłada jak najmniejszą ingerencję i uzyskanie produktu przy wykorzystaniu metod naturalnych. Syrop klonowy najczęściej pozyskiwany jest z drzew mających średnio ok. 40 lat. Wczesną wiosną wbijane są w drzewa metalowe kraniki. Za ich pomocą zbierany jest sok z drzew, który następnie poddawany jest odparowywaniu, dzięki któremu staje się gęsty. Jakie właściwości charakteryzują syrop klonowy? Są to przede wszystkim:

  • płynność
  • duża gęstość
  • bursztynowy kolor, ale trzeba mieć na uwadze, że barwa może się różnić w zależności od czasu odparowywania
  • słodki smak, dzięki czemu często służy w kuchni jako słodzik.

Z pnia klonu zrobić można syrop klonowyZ pnia klonu zrobić można syrop klonowy pexels.com

Czy syrop klonowy jest zdrowy? W jaki sposób działa na organizm człowieka? 

Jeżeli ciekawi Cię, czy syrop klonowy jest zdrowy, przyjrzyjmy się jego wpływowi na organizm człowieka. Naukowcy badający właściwości syropu klonowego, wykazali, że w jego składzie znajdują się antyoksydanty, mające korzystny wpływ na zdrowie. Antyoksydanty wykazują działanie antynowotworowe, hamując namnażanie komórek rakowych, a także charakteryzują się działaniem antybakteryjnym. Czy syrop klonowy jest zdrowy? Okazuje się, że bardzo i warto korzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Syrop klonowy jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, cynku i potasu.

Syrop klonowy kcal: czy syrop klonowy jest wysokokaloryczny?

Jak bardzo kaloryczny jest syrop klonowy? Kcal mieszczące się w 100 g syropu klonowego plasują się na poziomie 260. Czy to dużo? Dla porównania, w 100 g białego cukru, jest 400 kcal, natomiast w 100 g miodu — ok. 340 kcal. Okazuje się więc, że syrop klonowy jest znacznie mniej kaloryczny, niż inne produkty używane do słodzenia potraw w kuchni. W związku z tym może być z powodzeniem stosowany jako zamiennik białego cukru, zwłaszcza dla osób stosujących dietę odchudzającą.

Syrop klonowy indeks glikemiczny: czy jest to produkt odpowiedni dla diabetyków? 

Czy osoby cierpiące na cukrzycę bądź insulinooporność powinny sięgać po syrop klonowy? Indeks glikemiczny syropu klonowego wynosi 65. Jest zatem w grupie produktów o średniej wartości indeksu glikemicznego. Osoby mające problemy z powyższymi chorobami powinny zatem uważać. Czy oznacza to, że osoby zmagające się z cukrzycą bądź insulinoopornością są zmuszone całkowicie odstawić syrop klonowy? Indeks glikemiczny danego produktu to parametr, który można obniżyć, łącząc go z innymi produktami, które cechują się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu nie trzeba całkowicie rezygnować z syropu klonowego, ale warto zawsze zachować rozsądek i umiar.

Zobacz wideo Syrop z czarnuszki to idealna mikstura na przeziębienia

Syrop klonowy: niepowtarzalny smak w kuchni

Wiele osób uważa, że syrop klonowy ma niepowtarzalny smak, który trudno podrobić i do czegoś porównać. W jaki sposób można wykorzystać syrop klonowy w kuchni? Jego zastosowanie w przygotowywaniu codziennych potraw, jest naprawdę szeroki. Świetnie sprawdzi się jako:

  • dodatek do domowych ciast i deserów 
  • dodatek do gofrów, naleśników, placków
  • dodatek do dań wytrawnych, jako przełamanie smaku
  • słodzik do napojów — w tym przypadku należy jednak mieć na uwadze, że dodanie syropu klonowego o ciemniejszym zabarwieniu, może nieco wpłynąć na smak napoju.

Syrop klonowy: cena orientacyjna za 250 ml produktu

Ile trzeba zapłacić za syrop klonowy? Cena produktu może wydawać się dosyć wysoka, ale trzeba mieć na uwadze, że mają na to wpływ różne czynniki, przede wszystkim specyficzny sposób pozyskiwania produktu z pnia drzewa. Jaka jest cena syropu klonowego w butelce o pojemności 250 ml? Zależy to przede wszystkim od miejsca zakupu. Inaczej kształtują się ceny w marketach, a inaczej w specjalistycznych sklepach z żywnością BIO. Przedział cenowy za butelkę syropu klonowego o pojemności 250 ml, waha się w granicach od 25 do 40 zł.

Zobacz też: Czarny bez kiedyś służył za naturalną farbę do włosów. Jakie właściwości ma syrop z kwiatów tej rośliny?

Więcej o: