Jako zwolennik postu przerywanego prof. Spector podkreśla, że dobrze jest robić 14-godzinne przerwy w jedzeniu. A zatem, jeżeli chodzimy spać późno (zwykle około 21) i co gorsza, jemy tuż przed snem, to najlepszą porą na śniadanie wydaje się być godzina 11-ta.
Istnieją dowody na to, że 14-godzinny post jest dobry dla metabolizmu. Jak przekonuje naukowiec, nasz mikrobiom jelitowy (ogół mikroorganizmów, które zamieszkują organizm, w tym bakterie) jest przyzwyczajony do 24-godzinnego rytmu biologicznego, podobnie jak my. Taki 14-godzinny post może pomóc w utracie zbędnych kilogramów, ponieważ "wyposzczone" drobnoustroje stają się bardziej wydajne, pomagając tym samym w szybkim spalaniu kalorii. Powstrzymywanie się od jedzenia przez około 14 godzin na dobę poprawia też ogólny stan zdrowia.
Ponadto uważa się, że to rano nasz organizm jest najlepiej przystosowany do trawienia i metabolizowania pokarmu, dlatego tak ważne jest śniadanie. W miarę upływu dnia bowiem metabolizm zwalnia. Eksperci ds. żywienia coraz częściej zwracają więc uwagę nie tylko na to, co jemy (chodzi o kalorie i składniki odżywcze), ale i kiedy jemy. Dla przykładu - Marta Garaulet, profesor fizjologii i żywienia na Uniwersytecie w Murcji w Hiszpanii uważa, że ludzie, którzy jedzą duży lunch w południe i lekką kolację, mają mniej problemów metabolicznych niż ludzie, którzy spożywają większość kalorii w nocy.
Chociaż nic strasznego się nie stanie, jeśli zapomnimy zjeść śniadanie, to jednak na ogół namawia się nas do spożywania regularnych porannych posiłków. Podkreśla się, że zdrowe śniadanie (pełne białka, dobrych, czyli złożonych węglowodanów oraz błonnika) pomoże nam:
Badania pokazują, że dla optymalnego zdrowia najlepiej jest spożywać większość kalorii wcześniej niż później, czyli na przykład jedząc obfite śniadanie. To schemat najbardziej zgodny z naszym 24-godzinnym wewnętrznym zegarem. Wiążą się z tym: cykl snu i czuwania, zmiany w temperaturze ciała oraz dobowe wahania poziomu różnych hormonów. Ponadto trzeba mieć na uwadze, że częste pomijanie śniadań może przyczynić się do niedoboru witamin i minerałów.
Źródła: health.cleveland.org, Obersity Reviews