Z czym jeść kanapki na diecie odchudzającej? Te produkty przyspieszą twój metabolizm

Istnieją produkty spożywcze, które w pewnym stopniu przyspieszają metabolizm. Same z siebie nie przyniosą jednak spektakularnych efektów odchudzajacych, jeśli nie będziemy robić nic więcej. Niemniej jednak warto włączyć je do swojej diety. Z czym zatem robić kanapki, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej?

Tempo przemiany materii to inaczej liczba kalorii spalanych przez organizm. Rzeczywiście, niektóre pokarmy podczas ich trawienia wymagają więcej "wysiłku" ze strony organizmu (chodzi o efekt termiczny żywności, czyli ilość energii, którą organizm potrzebuje, aby strawić, wchłonąć i przetworzyć składniki odżywcze z pożywienia).

- Spożycie pokarmu powoduje przejściowy wzrost wydatku energetycznego, który można przypisać różnym etapom przetwarzania składników odżywczych (tj. trawieniu, wchłanianiu, transportowi, metabolizmowi i przechowywaniu składników odżywczych) - wyjaśniają eksperci z Yale University School of Medicine (USA) w artykule podsumowującym badania na temat wpływu wysokobiałkowej diety na redukcję tkanki tłuszczowej.

Takie produkty mogą być  dobrym uzupełnieniem zbilansowanej (czyli zawierającej wszystkie potrzebne ciału składniki) i umiarkowanie niskokalorycznej diety. Na czele tej listy znajdują się produkty białkowe.

Połóż na kanapce coś wysokobiałkowego

Dobre źródła białka to: mięso, ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Aby jednak nie była to bomba kaloryczna wybierzmy chude białko. A zatem zamiast szynki czy bekonu lepiej jest położyć na kanapce plasterek indyka czy też piersi z kurczaka. Dobrym pomysłem są też pasty z dodatkiem ryb (na przykład pasta z wędzonej ryby z dodatkiem twarożku). Można też pomyśleć na różnego typu pastami jajecznymi. Na kanapce można też położyć jajko sadzone posypane czymś zielonym, na przykład szczypiorkiem.

Zobacz wideo Wiedziałeś, że awokado to po polsku smaczliwka? Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć

Nie zapomnij o witaminach, minerałach i błonniku

Do naszych kanapek koniecznie dodajmy coś kolorowego, czyli warzywa. Dostarczą nam witamin, minerałów i błonnika. Warto zadbać o to, aby dostarczać organizmowi odpowiednich ilości minerałów ważnych dla prawidłowej pracy tarczycy (tarczyca jest organem regulującym przemianę materii). Eksperci mówią tutaj o takich pokarmach, które są bogate w żelazo i selen. Są to: mięso, owoce morza, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Rośliny strączkowe zawierają również błonnik pokarmowy, w tym skrobię oporną i błonnik rozpuszczalny, które organizm może wykorzystać jako prebiotyk.

Do smarowania kanapek doskonale nadaje się awokado. Zawiera białko, które ma wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów oraz zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3. Oprócz pasty z awokado można też wykorzystać ten owoc jako składnik sałatek czy pokusić się o zrobienie guacamole. Szukając zdrowych smarowideł weźmy też pod uwagę masło orzechowe (byleby nie przesadzić z ilością).

Więcej o: