Napój, który uwielbiają trenerki fitness. Podkręca metabolizm i oczyszcza organizm. Pij codziennie rano przed śniadaniem

Zielone koktajle to bogate w składniki odżywcze mieszanki owoców i warzyw. To coś więcej niż napój - to posiłek, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne śniadanie i zaopatrzy w witaminy, minerały i energię na wiele godzin. W dodatku sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki, o ile nie przesadzimy ze słodkimi dodatkami.

Przepisów na zielone koktajle jest mnóstwo i dlatego tak łatwo jest skomponować taki, jaki najbardziej odpowiada naszym kulinarnym gustom. W swojej najbardziej podstawowej postaci zielone koktajle składają się z zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, jarmuż, rukola zmiksowanych z płynem bazowym, takim jak woda. Jako dodatki mogą służyć:

  • owoce takie jak jabłko, mango, banan, awokado lub ananas
  • inne warzywa, takie jak marchew, burak, ogórek lub kalafior
  • orzechy i nasiona, takie jak masło migdałowe lub orzechowe, nasiona konopi lub chia czy siemię lniane
  • zioła i przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kurkuma lub kakao w proszku
  • naturalne słodziki, takie jak miód, daktyle lub stewia
  • białkowe dodatki, takie jak jogurt, mleko lub napoje mleczne oraz tofu

Wartość odżywcza zielonego koktajlu będzie się różnić w zależności od tego, co zawiera. I tak, zielone warzywa dostarczą cennego błonnika, który pomaga również poczuć się pełniejszym, co przeciwdziała objadaniu się i wspiera nasze starania, aby stracić nieco kilogramów. Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż i szpinak, są doskonałym źródłem witaminy K (badania sugerują, że osoby z wysokim spożyciem witaminy K mają mniejsze ryzyko złamań kości, osteoporozy i zmniejszonej gęstości mineralnej kości). Świeże warzywa i owoce to ponadto bogactwo witaminy C i przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, które pomagają zapobiegać, a nawet odwracać uszkodzenia oksydacyjne powodowane przez wolne rodniki.

Zobacz wideo Zielone smoothie na 3 sposoby

Dobre rady przy przygotowywaniu zielonych koktajli

Jeśli surowe warzywa wydają ci się trudne do strawienia, można je lekko podgotować na parze przed zmiksowaniem. Radzi się też, aby zmieniać skład koktajli i wybierać różne warzywa, aby nie przesadzić z ilością kwasu szczawiowego, naturalnie występującego związku w takich warzywach jak jarmuż czy szpinak. Jak zawsze - kluczem jest umiar oraz różnorodność. Nie przesadzaj też ze słodkimi dodatkami, aby koktajl nie okazał się bomba kaloryczną.

- Zmieniaj składniki, dokładnie myj produkty, które wkładasz do blendera i pozwól sobie na kilka dni w tygodniu „bez smoothie", abyś mógł spróbować też innych pokarmów bogatych w składniki odżywcze - to  naprawdę pożyteczna rada, znaleziona w sieci.

Źródła: WebMD.com, bbcgoodfood.com, mayoclinic.org

Więcej o: