Jeśli sporo pijesz, więcej sikasz - nie ma w tym żadnej tajemnicy. Napoje generalnie szybko przelatują przez nasz organizm, wypełniają pęcherz moczowy, a my czujemy parcie. Odpowiednia ilość płynów ułatwia też robienie kupy. Nie wyjaśnia to jednak, dlaczego akurat po kawie niektórzy wyjątkowo szybko muszą zrobić jedynkę lub dwójkę. Nauka coś tam jednak na ten temat wie.
Jeśli zaraz po kawie chce ci się siku, pewnie pijesz kofeinową, bo to właśnie zawarta w napoju kofeina stymuluje, czy raczej podrażnia, mięśnie gładkie ściany pęcherza moczowego. Do mózgu błyskawicznie wysyłany jest sygnał, że pęcherz moczowy się wypełnia i przyszedł czas na opróżnienie go.
Po kawie bezkofeinowej też tak masz? To raczej złudzenie i dokładnie takiej samej reakcji spodziewaj się po zwykłej wodzie.
Czy jest sposób by zapanować nad tą potrzebą? Podobno najszybciej działa kawa wypijana na czczo, więc przed jej spożyciem zjedz śniadanie. Nie bój się, że kawa cię odwodni, jak kiedyś przekonywali nawet dietetycy. To mit. Jest jednym z wielu sposobów uzupełniania płynów.
W przypadku przyspieszonej potrzeby oddawania stolca po kawie teorii jest parę. Jedna zakłada, że kawa zawiera jakiś tajny składnik, wciąż nieodkryty, który u niektórych osób stymuluje skurcze okrężnicy (część jelita grubego). Ocenia się, że u niektórych osób reakcja jelit może być silniejsza na kawę niż na wodę nawet o 60 proc.
Część naukowców przychyla się do tezy, że kawa aktywizuje hormon zwany gastryną. Ten związek jest uwalniany w żołądku oraz w początkowej części dwunastnicy. Ma za zadanie stymulować wydzielanie kwasu solnego i pepsynogenu, związku trawiącego białko. Gastryna ma ponadto wpływ na wydzielanie soku trzustkowego i żółci. Wszystkie te substancje pobudzają też ruchy okrężnicy. Przeprowadzono parę badań wskazujących, że poziom gastryny w żołądku rośnie tuż po wypiciu kawy. Dowiedziono też, że picie kawy podczas posiłku spowodowało, że trawione pożywienie szybciej niż zwykle opuściło żołądek i przesunęło się do jelit. Eksperci sugerują, że być może w kawie znajdują się związki wchodzące w reakcję z receptorami opioidowymi, odpowiedzialnymi za regulację funkcjonowania układu trawiennego.
Jeśli po kawie z mlekiem czy śmietanką musisz pędzić do toalety, może to oznaczać, że masz problem z tolerancją laktozy. Ponadto trzeba wiedzieć, że podczas procesu palenia kawy powstają związki o nazwie melanoidyny, które zawierają błonnik pokarmowy wspomagający trawienie i zapobiegający zaparciom.