Szybko się męczysz i odczuwasz problemy żołądkowe? Możesz mieć niedobór tej istotnej witaminy

Witamina B12 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jeśli nie dostarczamy jej w odpowiednich ilościach, możemy odczuwać skutki niedoboru. Deficyt tej witaminy objawia się na wiele sposobów. Symptomy mogą być nie tylko fizyczne, ale i psychiczne. Jak rozpoznać u siebie niedobór wit. B12 i w jaki sposób go uzupełnić?

Witamina B12 - inaczej kobalamina - to związek zawierający cząsteczki kobaltu. Odpowiada za wiele funkcji w organizmie. Dba o produkcję erytrocytów w szpiku kostnym, bierze udział w podziale komórek i syntezie DNA oraz zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych. Jest też odpowiedzialna za utrzymanie równowagi psychicznej poprzez syntezę serotoniny, dopaminy i melatoniny. Krótko mówiąc - jest nam niezbędna do życia.

Zobacz wideo Witaminy z grupy B: po co ci one i gdzie ich szukać?

Niedobory wit. B12 - najczęstsze objawy

Niewystarczający poziom witaminy B12 we krwi może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowia. Objawia się między innymi chronicznym zmęczeniem, ogólnym osłabieniem organizmu oraz problemami ze skupieniem uwagi. Osoby borykające się z jej niedoborem często skarżą się również na:

  • częste zawroty głowy,
  • duszności,
  • bóle głowy,
  • bóle brzucha,
  • spadek masy ciała,
  • utratę łaknienia,
  • utratę smaku,
  • biegunki,
  • nudności,
  • zaparcia.

Brak odpowiedniej ilości wit. B12 może także przyczynić się do rozwoju chorób o podłożu psychicznym: depresji, apatii, letargu. Nie wyklucza się także związku deficytu z chorobami serca, miażdżycą, a także zaburzeniami neurologicznymi takimi jak drętwienie kończyn, utrata siły w mięśniach, mrowienie w palcach stóp i rąk czy zaburzeniami widzenia oraz chodu.

Kto jest najbardziej narażony na deficyt wit. B12 w organizmie?

Witamina B12 występuje w produktach spożywczych odzwierzęcych. Znajdziemy ją między innymi w rybach, drobiu, wołowinie, wieprzowinie, serach, mleku i jogurtach. Z tego względu na jej deficyt narażone są głównie osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską. Produkty roślinne niestety nie są źródłem tej witaminy. 

Oprócz osób niespożywających mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, na niedobór witaminy B12 mogą się również skarżyć chorujący na autoimmunologiczne schorzenie Addisona-Biermera oraz Leśniowskiego-Crohna. Choroby te powodują trudności we wchłanianiu witaminy. Do niedoborów może prowadzić również alkoholizm i długotrwałe przyjmowanie niektórych leków np. metforminy.

Jak uzupełnić niedobór wit. B12? Pomoże nie tylko suplementacja

Dobra wiadomość jest taka, że niedobory witaminy B12 można uzupełnić. Pomocna w tym celu okaże się suplementacja oraz zbilansowana dieta. Do codziennego jadłospisu warto wprowadzić produkty bogate w ten składnik. Regularne spożywanie ryb np. łososia i tuńczyka oraz dań składających się z mięsa powinno pomóc w ustabilizowaniu poziomu wit. B12. Przed przystąpieniem do suplementacji, specjaliści radzą, by zbadać swój poziom w badaniu krwi, a otrzymane wyniki skonsultować z lekarzem.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: