Skuteczne leczenie cukrzycy wymaga nie tylko odpowiednio dobranej farmakoterapii, ale i umiarkowanej aktywności fizycznej oraz zdrowej diety. Specjaliści utrzymują, że zbilansowana dieta powinna obejmować między innymi warzywa, produkty pełnoziarniste, chude mięso, rośliny strączkowe oraz owoce. Ale uwaga - nie wszystkie owoce są "bezpieczne" dla cukrzyków. Których lepiej nie spożywać regularnie?
Dietetycy kliniczni często komponują dla cukrzyków plany posiłków, uwzględniając indeks glikemiczny każdego produktu. Indeks ten klasyfikuje żywność na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi po spożyciu. Im wskaźnik jest niższy, tym lepiej i zdrowiej dla diabetyka. Produkty spożywcze dzieli się na trzy grupy:
Osoby chorujące na cukrzycę powinny sięgać głównie po produkty, które w skali indeksu glikemicznego przyjmują wartości do 55. Produkty o wysokim IG powinny być całkowicie wykluczone z diety, gdyż ich spożycie prowadzi do dużych wyrzutów insuliny i gwałtownego wzrostu stężenia cukru we krwi.
Owoce stanowią cenne źródło witamin i są smacznym zamiennikiem przetworzonego cukru, jednak i z nimi powinno się uważnie postępować. Cukrzycy powinni zdecydowanie unikać soków, dżemów, konfitur i ciast owocowych, gdyż zawierają one zazwyczaj duże ilości cukrów prostych. Te owoce również spożywaj z umiarem lub całkiem z nich zrezygnuj, jeśli borykasz się z cukrzycą:
Warto też dodać, że każdy przypadek cukrzycy nieco się od siebie różni, dlatego diabetycy w kwestii komponowania posiłków - w tym owocowych - powinni zaufać swoim lekarzom. Wyeliminowanie z diety wszystkich owoców również nie jest dobrym pomysłem, gdyż są one ważnym elementem zdrowego odżywiania i zapewniają wiele wartości odżywczych, witamin i minerałów.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl