Arbuz a cukrzyca. Jakich owoców sezonowych cukrzyk powinien unikać? Lista

Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących współcześnie chorób. Miliony osób na całym świecie borykają się z tym metabolicznym schorzeniem. Jednym z ważnych elementów procesu leczenia jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jak mają się do niej owoce? Jakich owoców diabetycy powinni unikać?

Skuteczne leczenie cukrzycy wymaga nie tylko odpowiednio dobranej farmakoterapii, ale i umiarkowanej aktywności fizycznej oraz zdrowej diety. Specjaliści utrzymują, że zbilansowana dieta powinna obejmować między innymi warzywa, produkty pełnoziarniste, chude mięso, rośliny strączkowe oraz owoce. Ale uwaga - nie wszystkie owoce są "bezpieczne" dla cukrzyków. Których lepiej nie spożywać regularnie? 

Zobacz wideo Jak rozpoznać hipoglikemię i pomóc?

Ładunek i indeks glikemiczny żywności

Dietetycy kliniczni często komponują dla cukrzyków plany posiłków, uwzględniając indeks glikemiczny każdego produktu. Indeks ten klasyfikuje żywność na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi po spożyciu. Im wskaźnik jest niższy, tym lepiej i zdrowiej dla diabetyka. Produkty spożywcze dzieli się na trzy grupy:

  • żywność o niskim IG (poniżej 55),
  • żywność o średnim IG (od 56 do 70),
  • żywność o wysokim IG (powyżej 70).

Osoby chorujące na cukrzycę powinny sięgać głównie po produkty, które w skali indeksu glikemicznego przyjmują wartości do 55. Produkty o wysokim IG powinny być całkowicie wykluczone z diety, gdyż ich spożycie prowadzi do dużych wyrzutów insuliny i gwałtownego wzrostu stężenia cukru we krwi.

Jakich owoców unikać przy cukrzycy?

Owoce stanowią cenne źródło witamin i są smacznym zamiennikiem przetworzonego cukru, jednak i z nimi powinno się uważnie postępować. Cukrzycy powinni zdecydowanie unikać soków, dżemów, konfitur i ciast owocowych, gdyż zawierają one zazwyczaj duże ilości cukrów prostych. Te owoce również spożywaj z umiarem lub całkiem z nich zrezygnuj, jeśli borykasz się z cukrzycą:

  • arbuz - choć jest niskokaloryczny, to składa się z cukrów prostych, które mogą powodować wyrzut insuliny. Indeks glikemiczny arbuza wynosi aż 80, więc powinno się go spożywać jak najrzadziej. Jeśli już jednak najdzie na niego ochota, najlepiej zjeść go w połączeniu z produktami z błonnikiem, białkiem i zdrowym tłuszczem,
  • banan - dojrzały banan cechuje się wysokim indeksem glikemicznym. W formie przekąski zupełnie nie nadaje się dla cukrzyka. Świeży banan, jeszcze zielonkawy jest lepszą alternatywą. Zwłaszcza jeśli spożyje się go razem z produktem białkowym,
  • winogrona - zawierają aż 17 g cukru na 100 g produktu. Zjedzenie garści winogron jest równe spożyciu całej łyżki cukru,
  • ananas - jego indeks glikemiczny wynosi 59, więc diabetycy nie powinni wpisywać go do swojej regularnej, codziennej diety,
  • morele - zwłaszcza suszone zawierają sporo cukru. Nie zaleca się ich osobom chorym na cukrzycę i insulinooporność.

Warto też dodać, że każdy przypadek cukrzycy nieco się od siebie różni, dlatego diabetycy w kwestii komponowania posiłków - w tym owocowych - powinni zaufać swoim lekarzom. Wyeliminowanie z diety wszystkich owoców również nie jest dobrym pomysłem, gdyż są one ważnym elementem zdrowego odżywiania i zapewniają wiele wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: