Ogólnie rzecz biorąc, obrzęki są oznaką nagromadzenia płynów w jamach ciała albo w przestrzeni pozakomórkowej, co zwykle objawia się w postaci opuchlizny dłoni, stóp, kostek lub nóg, czasem twarzy czy powiek oraz brzucha. Obrzęk może być efektem zwykłego urazu, ale także objawem poważnej choroby. Świadczy o zaburzeniach w działaniu nerek i systemu naczyniowego w naszym organizmie.
Potencjalne przyczyny obrzęku ciała to:
Jeżeli obrzęk jest łagodny i nie ma związku z poważną chorobą, możemy sobie z nim radzić domowymi sposobami, poprzez zmiany w diecie. Co wówczas powinniśmy jeść?
Często radzi się, że aby przeciwdziałać zatrzymywaniu wody w organizmie poprzez ograniczanie soli w posiłkach. Sód (składnik soli) wiąże się z wodą, co pomaga utrzymywać równowagę płynów w organizmie, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz komórek. Jednak nadmiar sodu w diecie może sprzyjać zatrzymywaniu wody w organizmie, chociaż trzeba przy tym wiedzieć, że dowody na to nie są jednoznaczne.
- W kilku badaniach wykazano, że zwiększone spożycie sodu prowadzi do zwiększonego zatrzymywania płynów. Jednak wiele innych czynników bierze udział w regulowaniu równowagi płynów w organizmie, a wpływ soli na zatrzymywanie wody może się różnić w zależności od osoby - podają eksperci z heathline.com.
Są też pewne dowody, że w walce z zatrzymywaniem wody w organizmie pomaga magnez. Radzi się zatem zwiększyć spożycie tego minerału i sięgać, na przykład, po ciemną czekoladę, orzechy, produkty pełnoziarniste i zielone warzywa liściaste. Kolejnym ważnym składnikiem w diecie jest witamina B6, która pełni wiele ważnych funkcji, które mają związek z równowagą płynów. Aby dostarczyć organizmowi większych ilości tej witaminy powinniśmy jeść takie produkty jak banany, ziemniaki, ciecierzyca, orzechy włoskie i tuńczyk.
Dobrze jest ponadto spożywać więcej potraw bogatych w potas, szczególnie jeśli jemy dużo solonych dań. Potas zmniejsza wpływ sodu na organizm, a więc pomoże też złagodzić proces zatrzymywanie wody w ciele. Znajdziemy go w takich produktach jak banany, awokado i pomidory i wielu innych.
- Potas odgrywa kluczową rolę w równowadze płynów i może zmniejszać retencję wody poprzez zwiększanie produkcji moczu i zmniejszanie wpływu sodu - piszą eksperci.
Jeśli chodzi o zioła, to w przypadku zatrzymywania wody w organizmie poleca się ekstrakt z mniszka lekarskiego (szczególnie z liści). Uważa się go za środek moczopędny. Naturalne diuretyki mogą pomóc zmniejszyć retencję wody poprzez zwiększenie produkcji moczu.
Powinniśmy ponadto ograniczyć ilość zjadanych węglowodanów rafinowanych, takich jak biały chleb, makarony i ciasteczka. - Spożywanie rafinowanych węglowodanów może przyczynić się do zatrzymywania wody na kilka sposobów, dlatego najlepiej zastąpić te węglowodany pełnymi ziarnami o wysokiej zawartości błonnika - radzi serwis healthline.com.
Pomocny może okazać się umiarkowany ruch. Poruszanie się i chodzenie powodują, że płyny zaczynają szybciej krążyć w ciele. Niektórym osobom ulgę przynosi też uniesienie stóp. Możemy też usłyszeć radę, aby pić więcej wody (choć nie stoją za tym dowody naukowe lecz tylko obserwacje). Można też sięgnąć po takie zioła i produkty, które zwiększają produkcję moczu, w tym po koper włoski, skrzyp polny, pietruszkę, hibiskus, pokrzywę, a nawet czosnek. Jeśli jednak nasz stan jest poważny i cierpimy z powodu obrzęków przez dłuższy czas, koniecznie udajmy się do lekarza, aby sprawdził przyczynę. Zatrzymywanie wody w organizmie może mieć związek z ciężką chorobą i wówczas zmiana diety czy picie ziół nam nie pomogą.
Źródła: heathline.com,